• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Handige tips voor een ultiem BBQ-feest

Voorbereidingen BBQ-feest

Zomers weer is dé gelegenheid om een ultiem BBQ-feest te houden. Heerlijk eten, familie of vrienden erbij en de zon op je gezicht. De perfecte ingrediënten voor een geslaagde dag. Tref alvast de juiste voorbereidingen want ook bij barbecueën geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Benieuwd naar handige BBQ-tips en tricks? Lees dan verder en maak er je eigen feestje van.

Welke barbecue kies je?

Geen barbecuefeest zonder barbecue. Zo simpel als dit klinkt, zo moeilijk is het kiezen van de juiste barbecue. Er zijn veel soorten en stijlen barbecues op de markt. Allemaal met verschillende kenmerken en voordelen. Het overzicht houden is niet altijd makkelijk. Graag nemen we je mee in de verschillende soorten barbecues. Met deze tips vind je gegarandeerd de barbecue die het beste bij jou past.

Houtskoolbarbecue
De echte klassieker onder de barbecues: de houtskoolbarbecue. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze barbecue gestookt met houtskool.

  • Relatief goedkoop

  • Eenvoudige techniek

  • Echt BBQ-gevoel

  • Temperatuurregeling is moeilijker

  • Rookontwikkeling bij open vuur

Gasbarbecue
Bij een gasbarbecue wordt het gegrilde vlees gegrild met een gasbrander.

  • Je kan direct beginnen met grillen

  • Eenvoudig temperatuur instellen

  • Nauwelijks rook of geur, ideaal voor balkons

  • Hogere aanschafkosten

  • Gevulde gasfles nodig

Elektrische barbecue
Op een elektrische barbecue wordt vlees bereidt met behulp van elektriciteit.

  • Neemt meestal weinig ruimte in beslag

  • Je kan direct beginnen met grillen

  • Eenvoudig temperatuur instellen

  • Geen rook of geur, ideaal voor balkons

  • Vereist stroomaansluiting

  • Meestal minder vermogen

Smoker
In een smoker barbecue is de stookruimte apart van de grill waardoor je indirect grilt met lage temperatuur.

  • Uniek rookaroma

  • Bijzonder mals vlees

  • Zeer tijdrovend

  • Hogere aanschafkosten

Kamado
De Kamado is een gesloten barbecue en wordt gestookt met houtskool. Dit type grill is vaak gemaakt van industrieel keramiek en noemen we daarom ook wel keramische barbecue.

  • Goede thermische isolatie, optimale kookruimte voor vlees

  • Rookontwikkeling bij open vuur

  • Tijdrovend

Pellet barbecue
Bij een pellet barbecue grill je indirect via pellets in een bak (hopper) aan de zijkant van de grill.

  • Elektronische regeling

  • Veiliger dan houtskoolbarbecue

  • Vereist stroomaansluiting

  • Relatief hoog pelletverbruik

Drie handige BBQ-tips

Bij het organiseren van een BBQ-feest ben je vaak druk in de weer. Daarom hebben we hier drie handige BBQ-tips om zo geen beginnersfout te maken.

1. Goede circulatie in de barbecue
Kolen en briketten hebben zuurstof nodig om te verbranden. Zet daarom zowel het ventilatiegat als de uitlaat open. Zo komt de zuurstof via de ventilatie naar binnen en kan de verbruikte lucht via de uitlaat weer naar buiten.

2. Gebruik een barbecuetang
Een barbecuetang mag niet ontbreken bij een barbecue. Als je een vork gebruikt om het vlees te draaien, moet je in het vlees prikken. Hierdoor ontsnapt het sap en wordt het vlees sneller taai. Gebruik daarom altijd een barbecuetang voor het lekkerste vlees.

3. Kies de juiste grillmethode
Er is een verschil tussen direct en indirect grillen. Zit de warmtebron direct onder de grill? Dan grill je direct. Hier kun je groenten en kleine stukjes vlees of vis goed op grillen. Bij indirect grillen zit de warmtebron apart. Een groot braadstuk of een hele kip kan het beste indirect worden gegrild, omdat het meer tijd kost om te koken en de hitte het voedsel van alle kanten gelijkmatig raakt, net als in de oven.

Een feestelijk terras

De barbecue is natuurlijk het belangrijkste bij een BBQ-feest, maar een gezellige aankleding maakt het feestje nog completer. Hoe groot of klein je het ook houdt, een handige sidetable naast de barbecue is een musthave! Het helpt enorm bij de voorbereiding voor het grillen, en daarnaast is zo’n tafel ideaal om alle gerechten te presenteren. Je gasten kunnen dan eenvoudig langslopen voor het BBQ-food, stokbrood, salades en alle andere lekkernijen.

Wat verder erg goed bij een tuinfeest past zijn lampionnen en lichtslingers. Kies je eigen favoriete kleuren uit voor lampionnen en hang ze in groepjes bij elkaar. De lichtslingers zijn perfect voor als het begint te schemeren. Dit geeft jouw feestje net dat beetje extra gezelligheid.

De laatste stap om het feestelijk te maken is een tafel om aan te dineren. Ben jij meer van een vrijblijvende setting met bartafels? Verdeel deze dan her en der door de tuin en voeg ook wat barkrukken toe zodat je gasten ook kunnen zitten. Of ga jij voor een uitgebreid gedekte tafel met bijvoorbeeld tafellopers en gezellige vaasjes met bloemen? Het is erg leuk om dan meerdere tafels aan elkaar te schuiven voor een gezamenlijke setting.

Een verrassingsrecept van de barbecue

Wil je iets unieks maken op je BBQ-feest? Ontdek dan de BBQ-pralines van Big BBQ Olly. Speciaal voor Kees Smit heeft hij een verrassing voor op de barbecue bedacht: een chocolade praline maar dan gemaakt van gehakt. Je weet van tevoren niet wat er in verstopt zit. Verras je familie en vrienden en voeg smaken toe zoals mild, pittig, heet of zelfs zoet. Bekijk hieronder het recept en maak je eigen verrassing-pralines.

Ingrediënten voor 16 pralines

  • 750 g gehakt
  • 12 plakken bacon
  • Marinade naar eigen smaak
  • Fijn zeezout
  • Mogelijke vulling: Toffifee, jalapeño, olijven met paprikavulling, rode peper
  • Mogelijke toppings: Parmezaanse kaas, cornflakes, geroosterde uitjes, sesamzaadjes, pijnboompitten en je favoriete barbecuesaus

Bereidingswijze
1. Verwarm de barbecue voor op ongeveer 200 graden. Kruid het gehakt met de marinade en breng op smaak met zeezout.
2. Vorm het gekruide gehakt in twee rollen (ongeveer 4 cm in diameter).
3. Snijd de gehaktrollen in 16 stukjes en vul deze met je eigen favoriete vulling.
4. Maak het gehakt weer dicht en omwikkel er 12 met een plakje bacon.
5. Plaats de pralines in de voorverwarmde grill (ca. 180 graden) in de indirecte zone en kook met gesloten deksel en een kerntemperatuur van ca. 65 graden.
6. Bak de overige 4 plakjes bacon krokant in een pannetje ernaast, laat het uitlekken op keukenrol en hak er vervolgens kleine stukjes van.
7. Leg kort voor het bereiken van de gewenste kerntemperatuur de in spek gewikkelde pralines op het directe vuur en bak ze krokant.
8. Haal de pralines van de grill en rol ze nu zijwaarts eerst in de barbecuesaus en dan in de verschillende toppings, zoals krokante bacon, gebakken uitjes, cornflakes of sesamzaadjes.
9. Tot slot maak je de pralines af met pijnboompitten, Parmezaanse kaas of een schijfje rode peper. Alles is mogelijk, het is jouw feestje, eet smakelijk!