• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Parasol kopen? 7 tips om je op weg te helpen

Parasol kopen? 5 tips om je op weg te helpen

Een parasol is een échte must voor de warme lente- en zomerdagen. De belangrijkste reden is dat een parasol bescherming biedt tegen de zon. Daarnaast draagt een parasol bij aan de uitstraling van je tuin. Het zorgt voor een sfeervol gevoel en een beschut plekje. Bovendien houdt een parasol de warmte vast. Na een heerlijke zomerse dag kan het ‘s avonds flink afkoelen. Als de parasol de gehele dag in het zonnetje heeft gestaan, zal de parasol ‘s avonds warmte vasthouden. Zo geniet je ook in de avonduren heerlijk van de buitenlucht. Het kiezen van een parasol die perfect past bij je balkon, terras of tuin is best lastig. Daarom geeft Kees een aantal tips waardoor jij extra goed voorbereid bent op het kopen van een geschikte parasol. 

1. Soort parasol: een staande parasol of een zweefparasol?

De bekendste soorten parasols zijn de staande parasols en de zweefparasols. Daarnaast bestaan er ook muurparasols. Deze soorten worden hieronder één voor één besproken. 

Staande parasol
Een staande parasol is de klassieker onder de parasols, met de mast in het midden. Deze parasols zijn vaak relatief licht van gewicht. Daarnaast nemen ze weinig ruimte in en zijn ze makkelijk op te bergen. Ideaal voor op het balkon of voor het creëren van schaduw boven de tuintafel. Let bij het kopen van een staande parasol op het mechanisme waarmee de parasol geopend wordt. Dit verschilt namelijk per parasol. Een aantal bekende voorbeelden zijn:

1. Een push-up parasol: de naam zegt het al, een push-up is een parasol die je handmatig uitklapt zoals een paraplu. Deze parasol is te kantelen voor meer schaduw. Daarnaast is de push-up parasol makkelijk in hoogte te verstellen door de draaiknop.
2. Een parasol met draaimechanisme: deze parasols zijn eenvoudig uit te klappen door middel van een draaimechanisme. Parasols met een doek tot 300 cm zijn te kantelen. Grotere parasols met een draaimechanisme zijn niet te kantelen. Dit vanwege het gewicht van de doek. 
3. Een parasol met een katrolsysteem: deze parasols open je door middel van touw en een katrolsysteem. Bij dit systeem geldt, hoe meer katrollen aan het frame bevestigd zijn, des te gemakkelijker de parasol te openen is.

Zweefparasol
Bij de zweefparasol staat de mast aan de zijkant in plaats van in het midden. Het grootste voordeel van de zweefparasol is dat de mast niet meer in het schaduwvlak staat. Hierdoor kan er meer schaduw gecreëerd worden met een minder grote parasol. Ze zijn hierdoor ideaal voor boven een loungeset, ligbed of tuinset zonder uitsparing voor parasol. Sommige zweefparasols zijn te kantelen voor meer schaduw. Andere zweefparasols kunnen 360 graden om hun eigen as draaien. Zo kan je de parasol makkelijk meedraaien met de zon en maak je er optimaal gebruik van. Als je een zweefparasol besteld, zit er altijd een grondanker of parasolvoet bij. Zo heb je altijd de juiste ondersteuning voor de door jouw gekozen zweefparasol.

Muurparasol
De muurparasol is een parasol die minder vaak voorkomt. Dit type parasol is zeer geschikt voor op een balkon. Het neemt weinig ruimte in beslag, doordat het geen voet nodig heeft. Een nadeel is dat je de parasol niet kunt verplaatsen. Maar voor een terras of balkon waar dit niet nodig is, is de muurparasol perfect.

Shop the look (15)

2. De vorm van de parasol: rond of vierkant? 

Nadat je hebt besloten voor welke soort parasol je gaat, kun je gaan nadenken of jouw voorkeur uitgaat naar een vierkante of een ronde parasol. Deze keuze is voornamelijk een kwestie van smaak. Maar daarnaast zijn er een aantal belangrijke voor- en nadelen voor zowel de ronde als vierkante parasol. 

Ben je van plan om de parasol boven een eettafel te plaatsen? Dan is het wellicht handig om te kiezen voor een ronde parasol. De baleinen van een vierkant doek zijn namelijk langer dan die van een rond doek. Hierdoor kun je een vierkante parasol meestal niet boven een tuintafel inklappen. Het voordeel van een vierkante parasol is dat deze makkelijker te plaatsen is tegen een muur. Daarnaast creëer je met een vierkante parasol van 300x300 cm een groter schaduwoppervlak dan met een ronde parasol met een diameter van 300 cm. Door de ronde vorm vallen namelijk de hoeken weg. Hierdoor mis je een stuk schaduw in vergelijking met een vierkante parasol. Heb je een terras die vierkant is? Dan is een vierkante parasol het mooiste. De vierkante vorm zorgt dan voor een perfect symmetrische opstelling. 

3. Frame van de parasol: aluminium of hout?

Voor het frame van de parasol heb je vaak keuze uit aluminium of hout. Dit zijn de meest gebruikte materialen. Aluminium heeft als voordeel dat het zeer licht is, waardoor je makkelijk je parasol kunt verplaatsen. Daarnaast is aluminium bestand tegen alle weersomstandigheden. Het heeft daarom vrijwel geen onderhoud nodig. Echter, niet iedereen houdt van de uitstraling van het materiaal. Een houten parasol zorgt daarentegen voor een natuurlijke en tegelijkertijd warme uitstraling. Een groot nadeel van hout is dat het een stuk zwaarder is dan aluminium. Daarnaast is hout wel gevoelig voor weersomstandigheden. Het heeft daarom wel meer onderhoud nodig.

4. Welke parasolvoet is geschikt voor mijn parasol? 

De parasolvoet is erg belangrijk voor de stevigheid van de parasol. Hoe zwaarder de voet, des te minder kans op omwaaien. Een grote zweefparasol heeft natuurlijk een zwaardere voet nodig dan een kleine parasol. Verder zijn er verschillende parasolvoeten: graniet, beton, beton in combinatie met kunststof, verrijdbaar of niet verrijdbaar. Voor elke parasol is een passende voet te vinden. Hoe zwaar een parasolvoet moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de parasol. Bij iedere parasol van Kees Smit bieden wij op de webshop een passende parasolvoet met het juiste gewicht aan. In de tabel hieronder staat aangegeven welk gewicht je nodig hebt bij welke afmeting. Neem bij twijfels contact op met onze afdeling Klantenservice en vraag om persoonlijk advies voor de juiste parasolvoet.

Vierkante staande parasol  
Afmeting Min. gewicht parasolvoet
200x200 cm 50 kg
240x240 cm 50 kg
250x250 cm 50 kg
260x260 cm 50 kg
270x270 cm 50 kg
300x300 cm 60 kg
350x350 cm 60 kg
Rechthoekige staande parasol  
Afmeting Min. gewicht parasolvoet
210x130 cm 35 kg
210x150 cm 35 kg
250x200 cm 35 kg
300x200 cm 50 kg
350x220 cm 60 kg
360x220 cm 60 kg
400x300 cm 60 kg
Ronde staande parasol  
Afmeting Min. gewicht parasolvoet
200 cm 50 kg
250 cm 50 kg
300 cm 50 kg
350 cm 50 kg
400 cm 50 kg

Heb je een parasol met een vulvoet? Vul deze voet met +/- 100 KG grind. Bekijk hieronder hoe je een vulvoet kunt vullen.

5. Hoe groot moet mijn parasol zijn?

Als je wilt weten hoe groot je parasol moet zijn, moet je weten hoeveel schaduw je wilt creëren. De hoeveelheid schaduwoppervlakte is afhankelijk van de afmeting van het doek. Neem de langste zijde van een parasol en haal hier 50 cm vanaf. Dat is het aantal vierkante meters dat je ongeveer aan schaduw overhoudt. Bijvoorbeeld: bij een parasol van 250x250 cm, is de schaduwoppervlakte 2m². Let er wel op dat het altijd iets kan variëren afhankelijk van de stand van de zon en de exacte vorm van het doek. 

6. Voor welke kleur parasol kan ik kiezen?

Bij het kiezen voor de kleur van een parasol zijn er twee aspecten waar je rekening mee kunt houden. Als eerste kies je een parasol die het beste bij je wensen en tuinstijl past. Er zijn tegenwoordig vele kleuren in het assortiment, denk bijvoorbeeld aan kleurrijke kleuren zoals geel en roze. Maar natuurlijk ook rustige kleuren zoals aardetinten. Daarnaast kun je rekening houden met kleurverloop. Door de warmte van de zon kan een parasoldoek teruglopen in kleur. Ga je voor een parasoldoek met een felle of donkere kleur, zoals rood of zwart? Dan is het mogelijk dat deze sneller in kleur terugloopt dan bijvoorbeeld een lichte kleur parasoldoek. Wil je meer weten over UPF-waarde en stofklasse van parasoldoeken? Klik dan hier voor meer informatie over UPF parasoldoeken.

7. Accessoires voor de parasol

Naast een parasolvoet, zijn er nog meer accessoires die nuttig zijn voor een parasol. Wat dacht je van een parasolhoes? Wanneer je zo lang mogelijk wilt genieten van je parasol, is het belangrijk om deze te beschermen. Door een hoes over de parasol te plaatsen, is de parasol beschermt tegen diverse weersinvloeden. Want niet alleen regen, maar ook zon kan invloed hebben op een parasoldoek. Daarnaast kan parasolverlichting erg handig zijn. Door parasolverlichting te gebruiken, is het mogelijk om tijdens een lange zomeravond te genieten van uw favoriete boek.

Nu je bovenstaande tips en adviezen hebt gelezen ben je er helemaal klaar voor en kun je eindelijk die ene parasol kopen die je graag wilt hebben. Ook helpen we je graag een handje bij het selecteren van de verschillende parasols. Daarom hebben we een top 10 gemaakt met de beste staande- en zweefparasols. Bekijk hier de top 10 beste parasols van Kees!