Verlanglijst
Favorieten

Log in of maak een account aan
om artikelen toe te voegen aan uw favorieten

Cart

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Parasol kopen? 5 tips om je op weg te helpen

Marlies 2 april 2019
Tips & Trends

Je wilt een parasol kopen omdat een plekje in de schaduw soms óók best fijn kan zijn. Maar waar begin je? Parasols zijn tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen, maten en vormen. Sommige parasols kunnen kantelen, anderen kunnen 360 graden om de as draaien.

Waarom hebben tegenwoordig zoveel mensen een parasol in de tuin staan? Waarschijnlijk door de volgende eigenschappen:

  • Een parasol biedt bescherming. Op een zonnige dag zijn we natuurlijk het liefst de hele dag buiten. Omdat te veel zon op onze huid niet goed is, is een parasol dé oplossing om schaduw te creëren en om ons een goede bescherming tegen de zon te bieden. Zo kunnen we de hele dag verantwoord genieten van het buitenleven!
  • Een parasol zorgt voor sfeer. Een parasol staat heel gezellig in de tuin. In het assortiment van Kees Smit Tuinmeubelen zijn naast neutrale kleuren ook fleurige parasols te verkrijgen die je tuin in een handomdraai opvrolijken.
  • Een parasols houdt de warmte vast. Na een heerlijke zomerse dag kan het ‘s avonds flink afkoelen. Als een parasol de gehele dag lekker in het zonnetje heeft gestaan, zal de parasol ’s avonds warmte vasthouden. Zo geniet je ook in de avonduren heerlijk van de buitenlucht. Plaats eventueel een heater op je terras en je avond kan niet meer stuk. Zo kun je tot in de late uurtjes profiteren van je parasol.

Voordat je op zoek gaat naar jóuw perfecte parasol, is het handig om eerst een aantal zaken op een rijtje te hebben. Stel jezelf daarom eerst de volgende vragen:

  1. Wil je een staande of vrijhangende zweefparasol?
  2. Wil je een vierkante of ronde parasol
  3. Welke parasolvoet is geschikt voor de parasol?
  4. Welke materiaalsoort wil je?
  5. Hoe kun je de parasol het beste onderhouden en schoonmaken?

1. Een staande of vrijhangende zweefparasol?

Een staande parasol

Een staande parasol heeft de mast in het midden. De mast is vaak uitgevoerd in hout of aluminium. Er zijn verschillende uitvoeringen en afmetingen bij staande parasols. Een aantal bekende staande parasols zijn:

- Een push-up parasol: De push-up parasol, de naam zegt het al, is een parasol die je uitklapt als een paraplu. Het frame van de parasol is van aluminium. De parasol is te kantelen voor meer schaduw en met een draaiknop in hoogte te verstellen.

- Een staande parasol met draaimechanisme: Deze parasols zijn eenvoudig op te zetten door middel van een draaimechanisme. Het frame is van aluminium. Parasols met een doek tot 300 cm zijn te kantelen. Grotere parasols met een draaimechanisme zijn niet te kantelen vanwege het gewicht van het doek.

- Een staande parasol met een katrol systeem: Deze parasol wordt met een touw opgetrokken en door middel van katrollen verloopt dit soepel. Het frame van deze parasol is van hout of aluminium. Hij bestaat uit één geheel en is niet kantelbaar.

Een staande parasol wordt vaak zonder voet aangeboden. Welke voet past bij welke parasol? Dit heeft voornamelijk met de afmetingen van het doek, in combinatie met het gewicht van de voet, te maken. 

Bekijk alle staande parasols

De vrijhangende zweefparasol

De vrijhangende zweefparasol wordt in de meeste gevallen inclusief voet aangeboden. Bij een zweefparasol wordt een granieten voet, een kunststof vulvoet of een kruisvoet geleverd. Een vulvoet moet gevuld worden met +/- 100 KG grind. In een kruisvoet moeten vier tegels gelegd worden van +/- 25 KG per stuk. Let op: als je een zweefparasol bestelt, worden grind of tegels niet meegeleverd. Het gewicht van een parasolvoet is erg belangrijk voor een zweefparasol en is afhankelijk van de grootte van de parasol. Dit om het contragewicht van de parasol te compenseren.

Het grote voordeel van de vrijhangende parasol is dat de voet naast de tafel kan worden geplaatst, waardoor je meer schaduw kunt creëren met een minder grote parasol. Sommige zweefparasols zijn te kantelen voor meer schaduw en sommige zweefparasols kun je zelfs 360 graden om zijn eigen as laten draaien. Zo kan je de parasol makkelijk meedraaien met de zon en maak je optimaal gebruik van de parasol.

Bekijk alle zweefparasols

2. Een vierkante of ronde parasol?

Nadat je hebt besloten of je voor een staande of zweefparasol kiest, kun je gaan nadenken of jouw voorkeur uitgaat naar een vierkante of een ronde parasol. Allereerst is het hierbij natuurlijk belangrijk welke vorm jij het mooist vindt. Er zijn een aantal belangrijke voor- en nadelen bij de verschillende vormen.

De vierkante vs. de ronde parasol

Ben je van plan om de parasol boven een tafel te plaatsen? Dan is het wellicht handig om te kiezen voor een ronde parasol. De baleinen van een vierkant doek zijn namelijk langer dan die van een rond doek. Hierdoor kun je een vierkante parasol vrijwel nooit inklappen boven een tafel. Hier tegenover staat dat een je met een vierkante parasol van 300x300 cm een groter schaduwoppervlak creëert dan bij een ronde parasol met een diameter van 300 cm. Dit komt doordat de hoeken wegvallen bij een ronde parasol en je dit stukje schaduw dus mist. Dit houdt in dat een ronde parasol met een diameter van 350cm ongeveer hetzelfde schaduwoppervlak bevat dan een vierkante parasol in de afmeting 300x300 cm.

Bekijk alle vierkante parasols

Bekijk alle ronde parasols

3. Welke parasolvoet is geschikt voor mijn parasol?

De parasolvoet is erg belangrijk voor de stevigheid van de parasol. Hoe zwaarder de voet, des te minder kans op omwaaien. Een grote parasol heeft natuurlijk een zwaardere voet nodig dan een kleine parasol. Verder zijn er verschillende parasolvoeten: graniet, beton, beton in combinatie met kunststof, verrijdbaar of niet verrijdbaar. Voor elke parasol is een passende voet te vinden.

Hoe zwaar een parasolvoet moet zijn, is afhankelijk van de grootte van de parasol. Vraag om persoonlijk advies voor de juiste parasolvoet. Heb je een parasol met een vulvoet? Vul deze voet met +/- 100KG grind. 

Bekijk hieronder hoe je een vulvoet kunt vullen:

Bekijk alle parasolvoeten

4. Welk materiaalsoort wil je?

Parasoldoeken en -frames zijn in verschillende materiaalsoorten verkrijgbaar. Hieronder geven we het meest gebruikte materiaalsoort.

Polyester

De meeste parasoldoeken zijn gemaakt van polyester. Polyester is een stevig materiaal en is gemaakt van kunststof. Het slijt nauwelijks. Een nadeel van dit materiaal is dat het verkleurt (jammer genoeg verkleurt alles door de zon) . Gebruik bij een polyester parasol daarom ook altijd een parasol beschermhoes. Echter bij een hogere kwaliteit polyester, zoals de Glatz parasols, is de kleurvastheid veel hoger door de verschillende stofklasses.

5. Hoe kun je de parasol het beste onderhouden en schoonmaken?

Benieuwd hoe je jouw parasol het best kunt onderhouden en schoonmaken? Lees dan in ons parasol schoonmaken en onderhouden blog hoe je dat het beste kunt doen.

Parasol kopen?

Nu je bovenstaande tips en adviezen hebt gelezen ben je er helemaal klaar voor en kun je eindelijk die ene parasol kopen die je graag wilt hebben. Ook helpen we je graag een handje bij het selecteren van de verschillende parasols. Daarom hebben we een top 10 gemaakt met de beste staande- en zweefparasols. Bekijk hier de top 10 beste parasols van Kees!

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de verschillende typen parasols, materiaalsoorten of afmetingen van de doeken? Neem dan contact op via 0546-819493 of kom langs in één van onze showrooms in Amersfoort of Almelo. Onze medewerkers staan graag voor je klaar!

Reacties

Erik Kroon

Geplaatst op 15-05-2018 14:39

Ik zie Kees Smit altijd met mooie tuinmeubelen op t.v. bij programma’s en reclame. Als nieuwe voorzitter van een moestuinvereniging zijn wij, De Meertuinders, afhankelijk van vrijwilligers en sponsors. Zou Kees Smit ons willen sponsoren met een mooie (grote) parasol voor bij ons clubhuis? Nu zitten de vrijwilligers en moestuinders met een bakje koffie in de brandende zon. Ik zou ze graag letterlijk en figuurlijk een beetje beschutting geven! Ik weet dat dit waarschijnlijk niet de bedoeling is, maar voor het lezen bij voorbaat al dank.


Beste Erik, bedankt voor uw reactie. Een parasol is zeker een goede oplossing. Wij nemen privé contact op met u hierover. Met vriendelijke groet, Tessa
Reactie geplaatst op: 15 mei 2018 11:42 - Tessa

Verstuur reactie
* Verplichte velden