Verlanglijst
Favorieten

Log in of maak een account aan
om artikelen toe te voegen aan uw favorieten

Cart

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Pizza-time

Floris 24 april 2020
Tips & Trends

Het is weekend. De zon schijnt, de drankjes staan koud en het is bijna tijd om te eten. Het blijft droog, dus wordt er vandaag buiten gegeten. Wat een feest! Het eerste waar veel mensen dan aan denken is barbecueën. Maar vandaag niet. Vandaag gaan we voor iets anders. Een van ’s werelds populairste lekkernijen: pizza! De lekkerste pizza’s maak je natuurlijk met een échte pizzaoven.

De stenen pizzaoven

De pizzaoven heeft een rijke geschiedenis. De eerste ovens werden al in de oudheid gebruikt. In de loop van de eeuwen is de traditionele pizzaoven vrijwel identiek gebleven. Deze ovens worden vaak gemaakt van klei, steen of staal.

De traditionele pizzaoven is uiteraard gemaakt van klei of steen. In deze ovens bak je een pizza zoals de Italiaan het ooit bedoeld heeft. Velen zijn fan van deze traditioneel gebakken pizza’s omdat het deeg lekker knapperig is. Dit komt doordat klei en steen overtollig vocht uit de pizza onttrekken. Bovendien staat deze oven erg mooi in de tuin dankzij zijn warme, mediterrane uitstraling. Een echte eyecatcher. Het nadeel van dit type oven is het benodigde onderhoud. Steen is best wel lastig schoon te maken en gevoeliger voor vochtig en koud weer. Toch is het onderhoud een kleine moeite in verhouding met de heerlijke pizza’s en gezellige avonden die je ervoor terug krijgt.

Waar plaats je de oven?

Het is belangrijk om te weten dat je moet opletten waar je de pizzaoven precies neerzet. Door de extreme hitte die uit deze ovens komt is het verstandig om een veilig plekje uit te kiezen. Zorg voor ruime afstand tussen de oven en je beplanting en tuinmeubelen. En nog belangrijker, zorg ervoor dat kinderen er niet te makkelijk bij kunnen. Plaats een rookkanaal om de hete lucht af te voeren indien de oven onder een overkapping staat.

Aan de slag

Dan nu het meest spannende onderdeel. Het vuur opstoken. In het begin vaak een flinke uitdaging, maar naarmate je meer oefent wordt het een makkelijke klus. Het begint met het kiezen van hout. Té vochtig hout zorgt voor veel rook en weinig warmte. Gebruik daarom hout met een vochtigheid van maximaal 15%. Het meest geschikt voor stoken zijn harde houtsoorten. Zoals de eik, beuk, es en fruitbomen.

Heb je genoeg hout verzameld? Leg de houtblokken dan in het midden van de oven. Wanneer het vuur eenmaal brandt heeft de oven ongeveer 60 minuten nodig om op temperatuur te komen. Bij het direct zwart worden van een beetje bloem op de bodem is de juiste warmte bereikt. Schuif het hout door naar achteren en maak de bodem schoon. Je eigengemaakte pizza’s zijn nu binnen handbereik.

Recept: pizzadeeg

De basis van pizza begint bij het deeg. Bekijk de volgende video voor een handig stappenplan of lees het uitgeschreven recept eronder.

Ingrediënten 5 pizza’s

  • 1 zakje gist
  • 500 gram meel
  • 8 gram suiker
  • 16 gram zout
  • 260 ml water
  • 1 el olijfolie

Stappenplan

  1. Strooi de bloem in een grote kom zodat een piramide ontstaat en breng in het midden een kuiltje aan.
  2. Doe in het kuiltje de gist en schenk enkele druppels water erbij.
  3. Strooi de suiker, het zout en de olie erbij.
  4. Begin met de bloem van de buitenkant naar binnen te duwen. Laat daarna het meel rusten.
  5. Maak na 20 minuten het kuiltje dieper en voeg iets water toe.
  6. Voeg daarna beetje bij beetje het laatste water toe en meng met de andere hand het meel. Hierdoor ontstaat een deegbal.
  7. Strooi veel bloem op een werkblad en pak de bal en kneed deze stevig tot een soepel geheel.
  8. Maak van het deeg vijf ballen (voor vijf pizza’s) of acht kleinere ballen (voor acht kleinere pizza’s).
  9. Leg ze op een bakplaat en druk ze met de handpalm iets aan. Bedek ze vervolgens met een vochtige theedoek en laat de ballen op kamertemperatuur in volume verdubbelen (30-45 minuten).
  10. De laatste stap is van een bol een pizzabodem maken. Gebruik hiervoor een deegroller of je handpalm en veel bloem. Druk niet te hard bij de randen. Zo blijven de randen lekker knapperig.

De basis voor de saus zijn blikjes gepelde tomaten, verse knoflook en basilicum, peper en zout. Meng dit naar smaak en smeer het uit over de pizzabodem. Kies daarbij je eigen toppings als beleg.

Eet smakelijk!

Reacties

Verstuur reactie




* Verplichte velden