• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Wat maakt het project in de ogen van PR8 architecten bijzonder?

In ‘Kees bouwt verder’ gaan we in gesprek met Norbert Lienesch, architect/directeur van PR8 architecten. Vijf vragen aan Norbert.

Dit item maakt onderdeel uit van de serie ‘Kees bouwt verder.’ Deze serie staat in het teken van de nieuwbouw en alles daaromheen. Verschillende experts nemen je mee in hun verhaal. Aan de hand van vijf vragen vertellen zij over hun aandeel in de bouw van het distributiecentrum.

Voordat we beginnen met de vijf vragen. Vertel eens iets over jezelf en PR8 architecten.

“Ik ben Norbert Lienesch en ben samen met mijn compagnon Joost Perik eigenaar/architect-directeur bij PR8. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen (20, 18 en 15 jaar) en een hond niet te vergeten. Ik heb een passie voor sport, dat heeft mijn gezin overigens ook. Mijn kinderen hebben allemaal de drive om daar het hoogst mogelijke in te halen, maar voor mijzelf is het allemaal wat recreatiever geworden. Kortom, het gaat bij ons de hele week over sport.

PR8 Architecten bestaat inmiddels ruim tien jaar. We hebben zes Revit-modelleurs in dienst, ons team bestaat dus uit totaal uit acht personen. Toen we in 2009 begonnen kwam al vrij snel de crisis. Ook toen het wat minder ging hebben we alle medewerkers aan boord kunnen houden, ze zitten er dan ook bijna allemaal nog. Wat wij belangrijk vinden en wat ons typeert is onze Twentse nuchterheid. Een man een man, een woord een woord. De rol van de architect nu is anders dan vroeger. Daar waar de architect vroeger, naast de opdrachtgever, de belangrijkste persoon was op de bouw, is de rol van de architect in de loop van de jaren verschoven naar adviseur. Een rol die goed bij ons past.

De opdrachtgever heeft een wens en daarin willen we onze klanten zo goed mogelijk bedienen. Ons uitgangspunt is natuurlijk om daarbij van meerwaarde te zijn en ervoor te zorgen dat de opdrachtgever méér krijgt dan hij of zij vooraf had kunnen dromen. Uiteraard zijn wij heel trots op de dingen die we doen maar het allerbelangrijkste is dat wij voor onze opdrachtgever het maximale eruit kunnen halen. Natuurlijk willen we heel graag dat het mooi wordt, maar een gebouw moet in de eerste plaats passen en aansluiten bij de wensen. Wat dat betreft maken we veel meer dan alleen een mooi plaatje.

De laatste tien jaar hebben we onze opdrachten zien groeien en werken we voor opdrachtgevers waarvan we vroeger dachten ‘wat zou het gaaf zijn om daarvoor te mogen werken.’ Zo is de omvang van dit project van Kees Smit natuurlijk enorm, maar heeft de bouw van het stadion van Heracles ook veel deuren voor ons geopend. Voordat we het stadion hadden ontworpen, moesten we nog wel eens iemand overtuigen van onze ervaring in een bepaalde sector. Mensen denken nu; ‘als je een stadion kunt ontwerpen, dan kun je alles.’ Wij zijn geen specialist in een bepaalde sector, maar werken op verschillende vlakken. Denk daarbij aan woningbouw, zorg, kantoren en bedrijfsgebouwen, maar ook een stadion of een distributiecentrum zoals deze voor Kees Smit. Er zijn architecten die zich gespecialiseerd hebben op scholen of verzorgingshuizen, maar daar kiezen wij bewust niet voor. Ik vind vooral de afwisseling heel gaaf.”

Hoe is de opdracht tot stand gekomen?

“De opdracht is tot stand gekomen op basis van een architectenselectie, waarbij de opdracht uiteindelijk aan ons gegund is. Een voordeel is natuurlijk dat ons bedrijf in Almelo zit, net als de andere betrokken partijen. Het fijne contact en de plannen die we gepresenteerd hebben pasten prima bij elkaar. In eerste instantie ging het om een ontwerp voor een Experience Store XXL en een distributiecentrum ineen. Dit is uiteindelijk gesplitst in twee delen waarvan we nu eerst het distributiecentrum uitgewerkt hebben. Daarna volgt het tweede deel.”

Hoe ga je te werk als je een opdracht zoals deze krijgt? Waar haal je de inspiratie voor de ontwerpen vandaan?

“Inspiratie zit overal om je heen. Dat kan van alles zijn. Soms word je ‘s morgens wakker met een idee, soms ben je ergens onderweg en zie je iets wat je gaaf vindt. Maar ook iets wat in een tijdschrift staat of wat een opdrachtgever zegt of laat zien, kan je inspireren.

Voor de bouw van dit distributiecentrum was er al wel een soort van basisidee maar niet echt hoe het eruit zou moeten komen te zien. Het ontwerp moest in ieder geval aansluiten bij de Experience Stores XXL in Almelo en Amersfoort, verder waren de wensen niet heel uitgesproken. Daarnaast heb je te maken met allerlei regels en eisen uit het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan. Doordat het pand op het XL Park is gevestigd, moet alles XL zijn. Het is dus zeker niet alleen de inspiratie en wat je mooi vindt wat bepalend is, maar er hangt ook veel aan vast qua voorschriften, wensen etc.”

Wat maakt het project van Kees Smit bijzonder? En wat is de grootste uitdaging in dit project?

“Het meest bijzonder is de afmeting van het distributiecentrum en de prominente plek aan de snelweg. Daarnaast is Kees Smit als opdrachtgever een aansprekende naam. Ons bedrijf is ook in Almelo gevestigd dus het is voor ons een thuiswedstrijd. Daarnaast is het voor ons een fantastische referentie. Er zijn alleen maar leuke dingen, wat mij betreft.

De grootste uitdaging is hoe je van het basisidee van een opslaghal iets moois maakt. Zakelijk gezien moet er zoveel mogelijk effectieve opslagcapaciteit beschikbaar zijn en moet je er in dit geval dus zoveel mogelijk tuinmeubilair in op kunnen slaan. Een glazen gevel, met dan maar een rij stellingen minder, gaat het dus niet worden. We hebben er daarom voor gekozen om in dit ontwerp, aan de kant van de snelweg, twee grote etalages te maken die een impressie van het bedrijf geven en wat daarbinnen gebeurt.”

Wat vind je het allermooiste aan deze opdracht?

De samenwerking met en tussen de verschillende partijen en de samenwerking met Kees Smit in het bijzonder. Dat klinkt misschien heel slijmerig maar die is oprecht erg prettig. Ik merk dat het gewaardeerd wordt wat wij doen. De lijntjes zijn kort, zaken worden vlot en snel geregeld en er wordt snel besloten. De bouw verloopt prettig, er zijn geen ontzettend ingewikkelde bouwvergaderingen. Niets geen dikdoenerij en geen poeha. Ook de samenwerking met de bouwpartners verloopt goed. Zowel Lowik als Kienhuis Bouwmanagement kennen we goed. Het zijn partijen waarmee we prima samenwerken. Ze zitten beide in de buurt, schakelen snel en de omgang verloopt gemakkelijk en prettig. Er is over en weer waardering en begrip voor wat iedereen doet. De wisselwerking is prima.

Wat ik trouwens mooi aan Kees Smit vind is dat alles in het teken staat van klantbeleving en hoe je met je klant omgaat. Ik vind het dan ook erg gaaf om te zien dat het de klant zo mooi en gemakkelijk mogelijk moet worden gemaakt wanneer ze de tuinmeubelen komen afhalen. Daar is ontzettend veel aandacht aan besteed en dat heeft best wat ruimte gekost. Denk hierbij aan de afhaalpunten, die eigenlijk een soort van McDrive zijn, om de afhaalklanten zo snel mogelijk te bedienen. Je rijdt erin en wordt naar één van de afhaalpunten gestuurd. Afhankelijk van de omvang van je bestelling moet je elkaar in kunnen halen en zelfs uit de rij kunnen als je terug wil.”

Naast het ontwerp van het pand ondersteun je ook bij de inrichting. Dat is ook iets wat je graag doet?

“Dat is inderdaad iets wat ik zelf ontzettend gaaf vind om te doen. Ik heb passie voor interieuropdrachten. Alleen acquireren we daar minder actief op omdat we tot over onze oren in ons reguliere werk zitten. In dit geval kijken we ook mee met de inrichting. Als het goed is wordt het 1 + 1 =3, waarbij binnen en buiten op elkaar aansluiten en elkaar versterken.

Als opdracht is meegegeven dat de medewerkers die in het pand werken, binding moeten hebben met hetgeen er verkocht wordt. Zeker nu de Experience Store XXL er nog niet direct naast gebouwd wordt, is het belangrijk om dat gevoel te behouden. De wens is dan ook om zichtbaar te hebben dat je met het buitenleven bezig bent. In het idee dat er nu ligt zit heel veel groen, ook komt er hout in terug. En natuurlijk wordt het ingericht met tuinmeubilair van Kees Smit zelf. We zijn nog aan het zoeken hoe we daar het buitengevoel kunnen creëren zonder dat er ingeboet wordt op comfort. Verlichting, akoestiek en dat soort zaken moeten ook supergoed voor elkaar zijn. Juist in de aankleding en de accenten zijn we op zoek naar het buitenleven, het groene gevoel. Het is mooi dat je daar als architect een rol in krijgt, dat maakt het natuurlijk wel helemaal af.”

Hiermee komen we aan het einde van het gesprek met Norbert. In de nieuwbouw van het distributiecentrum met kantoren spelen verschillende partijen en personen een rol, waarmee we binnenkort ook in gesprek gaan. Norbert geeft hiermee het stokje door aan Arnold van der Meer (Directeur Supply Chain bij Kees Smit Tuinmeubelen), die binnenkort centraal staat in het item ‘Vijf vragen aan…’