• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Rietje van de bakker

Rietje van de bakker

Een warme, hartelijke en sociale vrouw is hoe mensen Rietje herinneren. Ondanks dat ze vroeg is overleden, heeft ze een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Kees Smit en leeft ze nog steeds voort binnen het bedrijf.

Ondanks dat Kees eerst niets van meisjes moest hebben, had Rietje al snel zijn hart gestolen tijdens een ruiterfeest op het concours in Vriezenveen. Het was dan ook gelijk dikke mik. Rietje voelde zich echt thuis bij de familie Smit en werkte als snel mee in de winkel. Mede door haar komst vertrouwden de ouders van Kees hem de zaak in 1972 toe. Ook nadat ze trouwden en Nicole, Marloes en Henk geboren werden, bleef Rietje volop meewerken. Dat de kinderen als baby in een wasmand in de winkel lagen, terwijl er nieuwe spullen werden uitgepakt, kwam dan ook vaak voor.

Henk Schipper, één van de medewerkers die inmiddels al meer dan 30 jaar in dienst is, vertelt: “Ik herinner mij Rietje als een hele lieve en hartelijke vrouw. Mede door haar heerste er een gezellige en huiselijke sfeer binnen het bedrijf. Het voelde toen al als één grote familie. Als dochter van de bakker kon iets lekkers voor bij de koffie natuurlijk niet ontbreken. Rietje bracht met enige regelmaat niet alleen iets voor ons, maar ook voor de klanten mee. Het serveren van Twentse krentenwegge bij de koffie is een traditie die we nog steeds voortzetten en ons herinnert aan Rietje. Maar er zijn meer dingen die ons herinneren aan haar. Neem bijvoorbeeld de Paasshow op Tweede Paasdag.”

Paasshow

Hij vervolgt: “Kees Smit was één van de eersten in Nederland met een Paasshow op Tweede Paasdag. Op zo’n dag gingen we als medewerkers met ons hele gezin naar Kees Smit. De partners van de collega’s hielpen dan ’s morgens met het smeren van krentenwegge en zorgden de hele dag door voor koffie. Natuurlijk hadden Kees en Rietje hier ook een cateringbedrijf voor kunnen inhuren, maar juist door dit samen toe doen, genoten we hier allemaal van. Ook onze kinderen vonden het fantastisch om op zo’n dag mee te gaan. Die gingen samen paaseieren verstoppen, zoeken en uitdelen aan de kinderen van klanten. Je wilt niet weten hoeveel chocolade paaseieren ze op zo’n dag kregen. Het was dus ook voor onze kinderen één groot feest, waarbij het in de winkel een drukte van belang was. Aan het einde van de dag was er voor iedereen wat te eten en sloten we de dag gezellig af. Ik bewaar hier, net als mijn vrouw en kinderen, hele mooie herinneringen aan.

Van links naar rechts: Nicole, Marloes, Rietje en Henk

Ondanks dat ik wel eens gekscherend heb gezegd dat Kees strontverwend was met Rietje, die alles voor hem klaarlegde en overal aan dacht, is het ook Kees die hierin zelf ook credits verdient. Samen met Rietje wist hij niet alleen ons, maar ook onze partners steeds opnieuw positief te verrassen. Je wilt niet weten hoeveel cadeautjes mijn vrouw van hen heeft gekregen. Ik kreeg bijna geen kans om mijn vrouw zelf ook eens met iets leuks te verrassen. Ook de kerstpakketten werden door Rietje altijd met veel aandacht, liefde en zorg gemaakt. Kortom, de kernwaarden van Kees Smit komen echt voort uit de tijd dat Rietje samen met Kees aan het roer stond. Het is zo jammer dat ze zo vroeg is overleden.”

Henk Smit vult aan: “Het raakt mij uiteraard als ik hoor hoe dit ervaren is. Dankbaar ben ik dan ook dat ik deze waarden heb meegekregen in mijn opvoeding, maar ook dat deze zich doorvertalen in de cultuur van Kees Smit. Veel van de collega’s binnen ons bedrijf waarderen en omarmen deze cultuur. Zij staan hier zelf ook voor en geven dit door aan andere collega’s. Dat is essentieel! Alleen door elkaar hiermee te inspireren en elkaar scherp te houden lukt het om de cultuur, die onbewust al heel oud is, in stand te houden.’’