• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Japanse tuin ideeën – tips voor de Japanse droomtuin

Japanse tuin ideeën – tips voor de Japanse droomtuin

日本へようこそ!
Nihon e yōkoso!
Welkom in Japan!

Een Japanse tuin biedt vele ontwerpmogelijkheden om je eigen tuin te veranderen in een Japanse droom. Ervaar de schoonheid van het land van de rijzende zon in eigen tuin. Maak kennis met onze Japanse tuin ideeën en waar je op moet letten bij het ontwerpen van je eigen Japanse tuin. Bekijk de video met Michelle, waarin ze je nog meer Japanse inspiratie laat zien of bekijk direct alle bijpassende Japanse tuinmeubelen voor jouw buitenruimte.

Shop Japanse tuinmeubelen

Een Japanse tuin bevat altijd drie basiselementen: water, steen en groen. Waterelementen staan voor het leven, steenelementen voor rust en groenelementen voor natuur. Kenmerkend voor de Japanse tuin zijn natuurlijke en organische vormen. Rechte lijnen en symmetrie komen in deze tuin niet voor. De balans tussen open ruimtes, planten en andere inrichtingselementen stralen rust en evenwicht uit. En dat is nou precies waar een Japanse tuin voor staat.

Japanse tuindecoratie volgens het motto: less is more

Een Japans tuinontwerp kenmerkt zich vooral door eenvoud. Het is belangrijk dat de tuin niet in één oogopslag volledig zichtbaar is. Je moet dus bij het inrichten rekening houden met de kijkrichting. Je hebt in een Japanse tuin vaak verschillende paadjes. Zorg er dan voor dat de kijkrichting mee gaat met deze wandelpaden. Dit kun je sturen door met verschillende hoogtes te werken. Een voetpad van stapstenen nodigt je dan uit tot een ontspannen wandeling. Langs het pad ontvouwt zich vervolgens de schoonheid van een Japanse tuin.

Het minimalisme in het tuinontwerp komt tot uiting in de Japanse tuindecoratie. Elementen van natuurlijke materialen, zoals een windgong van bamboe, maar ook lantaarns of pagodes van natuursteen zijn perfecte voorbeelden van Japanse tuindecoratie. In plaats van opzichtige kleuren wordt bij de Japanse tuin gekozen voor natuurlijke kleuren. Verschillende groentinten domineren het kleurenschema.

Shop Japanse accessoires (15)

Na een lange dag heeft een waterelement een kalmerend effect op je zintuigen. Denk aan het gekabbel van een beekje, dat via een kleine waterval in een vijver uitmondt. Waterpartijen of sierfonteinen hebben hetzelfde meditatieve effect en zijn daarom populaire elementen als we het hebben over Japanse tuindecoratie.

Beplanting die niet mag ontbreken in de Japanse tuin

Een tuin in Japanse stijl staat bekend om zijn rustige sfeer en elegante schoonheid. Een belangrijk element in deze tuin zijn planten die met elkaar harmoniëren. Kenmerkende planten in een Japanse tuin zijn bamboe, azalea's, siergrassen en varens. Ook typisch Japanse bomen zoals de Japanse esdoorn, de ginkgo, de Japanse sierkers en diverse bonsaibomen komen veelvuldig voor. Bloemen worden meestal geplaatst om kleine kleurrijke accenten te leggen zonder al te opdringerig te zijn.

Een ander Japans tuin idee is het kiezen voor Japanse kersenbloesembomen, ook wel bekend als sakura. Dit is het symbool van de lente in Japan en een belangrijk onderdeel van deze tuinstijl. Wanneer de kersenbloesems in volle bloei staan, is het een adembenemend gezicht. Ze bloeien in zachte tinten roze en wit en vullen de lucht met hun zoete geur. De esdoorns, waarbij in de herfst de bladeren feloranje en rood kleuren, vormen een prachtig decor. Bloeiende struiken zoals de rododendron of azalea's bieden een breed scala aan kleuren en worden, zij het spaarzaam, gebruikt als kleurrijke blikvangers in de Japanse tuin. Al deze planten en bloemen dragen bij aan de rustige, kalmerende sfeer van een Japanse tuin, waardoor het een plek van pracht en harmonie wordt.

Tuinmeubelen in Japanse stijl

Ook al ligt de nadruk in een Japanse tuin niet op het tuinmeubilair, comfortabele zitplaatsen voor de juiste ontspanning mogen natuurlijk niet ontbreken. Geschikte tuinmeubelen in een Japanse tuin moeten niet alleen functioneel zijn, maar ook passen in het geheel. Eenvoud en elegantie spelen een belangrijke rol bij het meubilair.

Om de Aziatische flair te benadrukken zijn lage tuinmeubelen geschikt. Denk aan een fijne loungebank of grote loungestoelen voor het ultieme genot. Wil je nu echt de authentieke Japanse levensstijl ervaren? Kies dan voor gezellige zitkussens om een comfortabele zithoek op het terras te creëren. Met groene thee en mochi, een Japanse rijstcake, kun je op de echte Japanse manier genieten van het einde van de dag. Het populairste materiaal voor meubilair in de Japanse tuin is hout. Met zijn eenvoud past dit natuurlijke materiaal perfect in het Japanse tuinontwerp. Hout leeft en weerspiegelt het evenwicht tussen natuur en mens.

Een Japans tuin idee voor rust en ontspanning

In een Japanse tuin zijn er verschillende manieren om de geest en de ziel tot rust te laten komen. Een voorbeeld hiervan is de zentuin. Dit is meestal een kleine ruimte in de Japanse tuin. Een zentuin bestaat vaak uit een grindbed waarin grote stenen of keien op een ondergrond van bijvoorbeeld mos worden gelegd. Deze gebieden moeten dan eilanden voorstellen waarbij de keien bergen zijn. Groenblijvende struiken maken het totaalbeeld van de zentuin.

Hoe groot of klein je tuin ook is. Deze Japanse tuin ideeën bieden mogelijkheden voor grote en kleine tuinen. Zo maak je van iedere tuin een Japanse ontspanningstuin.

Het harken van het grind in een zentuin heeft verschillende betekenissen. Een golfvorm stelt stromend water voor, bijvoorbeeld de golven van de zee. Grind in rechte lijnen imiteert een stilstaand waterlichaam, bijvoorbeeld een meer. Het is belangrijk dat de zentuin duidelijk is afgebakend van de rest van de tuin, bijvoorbeeld door een muurtje of een haag.

Shop the look (15)

Moderne strakke tuin

Less is more. Dat is het motto van een moderne tuin. Deze esthetische tuinstijl wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Mede dankzij de weinige hoeveelheid onderhoud die een moderne tuin vraagt. Het kent een opgeruimde en minimalistische inrichting en noemen we vaak ook wel een strakke tuin. 

Scandinavische tuin

De Scandinavische tuin is dé perfecte tuin om tot rust te komen en te ontsnappen aan het hectische en drukke leven. Onze noorderburen hebben een goed gevoel voor design. Dat is terug te zien in deze tuinstijl die zich kenmerkt door natuurlijke materialen, organische vormen en een ingetogen kleurenpalet. In combinatie met de juiste accessoires zorg je voor een sfeervolle en warme omgeving.

Franse tuin

De Franse tuin, ook wel baroktuin genoemd, is een bijzondere tuin met een rijke geschiedenis. Deze weelderige oase heeft door de eeuwen heen zijn stempel gedrukt en blijft tot op heden een tijdloze favoriet. Je ziet deze stijl vaak terug bij mooie en grote kastelen en paleizen. Maar hoe gaaf is het om de sferen van Frankrijk terug te halen naar jouw eigen tuin?