• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Creëer een klassieke tuin met deze 5 tips

Creëer een klassieke tuin met deze 5 tips

Een tuin met klasse is de juiste omschrijving voor een klassieke tuin. De strakke lijnen in combinatie met groene hagen en sierlijke beplanting zorgen voor een chateauwaardige look. Hoewel de klassieke tuin nog vaak wordt gezien als ouderwets, hoeft dat helemaal niet zo te zijn. In deze blog geven we, met zowel tips als foto’s, inspiratie hoe je met de juiste elementen jouw tuin kan omtoveren tot een klassieke tuin. Nieuwsgierig geworden naar deze tuinstijl? Lees dan snel verder of bekijk direct alle bijpassende klassieke tuinmeubelen voor jouw buitenruimte.

Shop klassieke tuinmeubelen

Kenmerken van een klassieke tuin

De klassieke tuin kenmerkt zich door zijn formele en statige uitstraling. Een tuin ruim van opzet die uitnodigt een rondje te wandelen om tot rust te komen. Symmetrische lijnen en vormen spelen een grote rol in de klassieke tuin. Denk hierbij aan strakke hagen met rechte wandelpaden die leiden tot een duidelijk middelpunt. In de klassieke tuin speelt groen de boventoon en geeft daarnaast ook een romantisch gevoel.

Beplanting in een klassieke tuin

Zoals eerder benoemd, mag groen absoluut niet ontbreken in een klassieke tuin. Variatie in kleur zie je daarom ook weinig. Erg populair zijn de buxus en taxus. Deze hagen geven veel groen en zorgen direct voor rechte lijnen. Ook erg typerend voor de klassieke tuin is het snoeien van hagen in verschillende vormen. Op deze manier creëer je als het ware een echt kunstwerk in eigen tuin. Hoewel groene planten overheersend blijven in een klassieke tuin, worden deze afgewisseld met sierlijke beplanting. Zo zijn hortensia’s, lavendelstruiken en rozenperken zeer geliefd in de klassieke tuin. Deze planten zorgen op een subtiele manier voor wat extra fleur.

Duidelijk lijnenspel

De klassieke tuin staat bekend om zijn symmetrie. Dit komt voort uit het duidelijke lijnenspel. Zo wordt dit gedaan door onder andere het plaatsen van borders. Deze borders maak je van hagen in een rechthoekige vorm. Dit zorgt voor een klassieke uitstraling. Langs deze borders zie je vaak strakke wandelpaden. Deze paden zijn bestraat met kleine stenen, zoals gebakken klinkers. Deze bestrating is goed te combineren met tegels en grind. Een klassieke tuin heeft meestal een duidelijk middelpunt. Dit middelpunt kun je geheel naar wens invullen in de stijl van de klassieke tuin. Plaats hier bijvoorbeeld een mooi stenen beeld of een fontein. Op de manier creëer je van een groot perceel, een tuin waarbij alle elementen op elkaar aansluiten.

Natuurlijk hoef je niet een enorme tuin te hebben voor de klassieke tuinstijl. Elke tuinsoort is geschikt, dus ook een kleinere tuin of balkon. Kies voor één opvallend element, zoals een beeld of gietstenen tuinvaas. Daaromheen plaats je verschillende groene planten op de ruimte verder op te vullen. In jouw tuin moet er ook een plekje zijn om tot rust te komen. Een kleine bistroset is perfect voor een kleinere klassieke tuin.

Shop the look (15)

Welke tuinmeubelen in een klassieke tuin?

Een klassieke tuin is zeer uitnodigend als je tot rust wilt komen. Omringd door groen en weg van alle hectiek. Een grote tuin, zoals de klassieke tuin, leent zich perfect om verschillende zitplekken te creëren. Plaats bijvoorbeeld aan een van de paden een houten parkbank. Dit geeft het gevoel van een echte kasteeltuin. Daarnaast kun je als basis van jouw terras een pergola plaatsen. Zet hier een mooie rechthoekige tuinset onder en jouw tuin is klaar voor gebruik. Ben jij meer van het zonnen en is er nog een plekje over in de tuin? Dan is een deckchair iets voor jou. Dit is een kruising tussen een ligbed en standenstoel, zodat jij heerlijk van de zon kunt genieten.

Klassieke voortuin

Wil je liever kleiner beginnen? Kies er dan voor om je voortuin een klassieke make-over te geven. Een klassieke voortuin is zeer populair en kom je daarom ook vaak tegen. Zo zie je veel groen in de vorm van vierkante hagen of leilinde bomen die worden opgefleurd door hortensia’s. Om de voortuin verder aan te kleden kun je een houten tuinbank plaatsen voor een uitnodigende uitstraling. Ondanks dat je in de voortuin beperkte ruimte hebt, geef je met een aantal kleine aanpassingen een klassieke touch aan de voortuin.

Shop klassieke accessoires (15)

Van een enorme kavel naar een optisch kleinere tuin

buitenkijker_saskia

Met een moderne stijl binnen en een tuin van ruim 3.000 m2 in de landelijke stijl, komt alles op zijn plek en vormt het samen één mooi geheel. Laten we een kijkje nemen in de tuin van Saskia!

Mediterrane oase

Eva en haar vriend Jeroen droomden ervan om een huis te bouwen, maar als starters bleek het bouwen van een woning iets te hoog gegrepen. Ze besloten daarom op zoek te gaan naar een huis dat ze volledig konden renoveren. Na vijf jaar intensief verbouwen is het resultaat daar. Niet alleen het huis, maar ook de tuin heeft een complete metamorfose ondergaan.

Tuinstijl landelijk

Ontsnap aan het alledaagse leven en kom dichter bij de natuur in de landelijke tuin. In deze blog laten we je kennismaken met de landelijke tuin en geven we handige tips. Het is een prachtige tuinstijl die zowel in een kleine tuin als een grote boerderijtuin goed tot zijn recht komt. Genieten van het landleven is dus voor iedereen weggelegd.