• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Onderhoud van wicker tuinmeubelen

Vroeger was vlechtwerk een natuurproduct. Tegenwoordig vlechten we tuinmeubelen met kunststof draad. Dit noemen we in de volksmond wicker. Wicker tuinmeubelen zijn erg populair en verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen. Lees verder om meer te weten te komen over het materiaal wicker en hoe je dit moet onderhouden.

Wat is wicker voor materiaal?

Wicker is een kunststof vlechtdraad met een natuurlijke uitstraling. Vlechtdraden variëren in vorm zoals plat of rond, maar uiteraard ook in kleur. Hierdoor is de collectie van wicker tuinmeubelen erg divers. Wicker heeft de volgende eigenschappen:

 • Licht in gewicht

 • Sterk

 • Eenvoudig te reinigen

 • Vergaat niet snel (zoals riet)

 • Onderhoudsvriendelijk


Deze eigenschappen maken wicker uitermate geschikt als buitenmateriaal. Wicker is dan ook de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste materialen in de tuinmeubelbranche.

Hoe wicker tuinmeubelen schoonmaken?

Stappen voor het schoonmaken van wicker

Gebruik de reiniger als je wicker tuinmeubelen vies zijn geworden, bijvoorbeeld door groene aanslag.

 • Stap 1: De reiniger is gebruiksklaar en mag direct worden aangebracht;
 • Stap 2: Spray de reiniger over je tuinmeubelen. Laat de reiniger 3 minuten intrekken;
 • Stap 3: Verwijder het vuil met een zachte schuurspons;
 • Stap 4: Spoel het meubel af met water. Soms is een herhaling van bovenstaand nodig voor hardnekkige vlekken;
 • Stap 5: Het materiaal is nu schoon en gereed voor gebruik of vervolgbehandeling.

Het meubel is nu schoon en gereed voor gebruik of eventuele vervolgbehandeling. Hiervoor kan je de Multi-surface beschermer aanbrengen. Deze wordt hieronder verder uitgelegd.

Stappen voor het beschermen van wicker

Gebruik de beschermer als je je meubel hebt schoongemaakt. Een beschermer zorgt voor een langdurige weerstand tegen viezigheid door de water- en vuilafstotende werking. Je brengt de beschermer op de volgende manier aan:

 • Stap 1: Gebruik de beschermer als je jouw meubel wilt beschermen tegen vuil en vlekken. Indien het materiaal vuil is, reinig deze dan eerst jouw meubelen. Hiervoor kun je de Multi-surface reiniger gebruiken;
 • Stap 2: Schud de beschermer goed voor gebruik; 
 • Stap 3: Spray vervolgens een dunne laag beschermer op het materiaal; 
 • Stap 4: Wrijf de beschermer goed uit met een (pluisvrije) aanbrengdoek, hierna is het meubel klaar voor gebruik.

Let op met water sproeien indien je tuinmeubel een gasveer bevat, zoals bij verstelbare wicker tuinstoelen. De gasveer dien je vet te houden om roestvorming tegen te gaan en de veer soepel te houden. Goed om te weten is dat bij extreme droogte in de zomer het geen kwaad kan om even met de tuinslang het wicker nat te maken. De hoge temperaturen kunnen het draad gevoelig maken. Een frisse douche om af te koelen is daarom zeer welkom. Het is ook mogelijk om wicker tuinmeubelen met een emmer lauwwarm water en soda of keukenzout schoon te maken. Wij raden echter onze schoonmaakproducten aan voor het beste resultaat. 

Hoe kan ik wicker herstellen?

Wicker is een onderhoudsvriendelijk materiaal. De draden van onze wicker tuinmeubelen zijn met de hand om een aluminium frame gevlochten. Ieder tuinmeubelstuk is hierdoor uniek. Een vlechtwerk tuinmeubelstuk bestaat uit meerdere lange vlechtdraden. Zo bestaat het meubelstuk uit meerdere begin- en eindpunten. Het is mogelijk dat een begin- of eindpunt uitspringt. Dit is erg eenvoudig te herstellen door de draad terug te schuiven.

Benieuwd hoe je een los draad herstelt? Bekijk de video voor de precieze handelingen.

Advies voor wicker tuinmeubilair in de winter

Het is verstandig om in de winter het wicker tuinmeubilair droog en vorstvrij op te bergen. Hiermee verleng je de levensduur van je tuinmeubelen. Indien dit niet mogelijk is, laat de meubelen dan onafgedekt buiten staan. Gebruik dus geen beschermhoes, hiermee laat je het meubel stikken. In combinatie met vocht ontstaan hierdoor lelijke vlekken op het meubel. Deze zijn vaak niet meer te verwijderen.

Let op dat je tuinmeubelen niet gebruikt bij vorst. De lage temperaturen zorgen ervoor dat het kunststof verhardt. Bij gebruik kan het draad gaan knappen. Heb je bij een feestje in de winter extra stoelen van buiten nodig? Zet ze dan ruim van tevoren binnen zodat het draad aan het temperatuurverschil kan wennen.