• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Teakhout schoonmaken & onderhouden

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je teakhouten tuinmeubelen. Maar hoe pak je dit aan? Na een zomer vol tuinfeestjes en lange zomeravonden komt ook een tijd van onderhouden, schoonmaken en opbergen van je teakhouten tuinmeubelen.

Is mijn gekochte houten tuinmeubelstuk onbehandeld of behandeld?

Het assortiment teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit onbehandeld en behandeld teakhout: Natural teak en Old teak greywash. Een Old teak greywash geeft een teakhouten tuinmeubel een robuuste en stoere look. Ben je in het bezit van een teakhouten tuinmeubel voorzien van Old teak greywash? Dan is het niet mogelijk om deze te behandelen met bijvoorbeeld olie. Deze tuinmeubelen zijn namelijk al voorzien van een (grey)wash. Na verloop van tijd zal de greywash verdwijnen en krijgen de meubelen een mooie eigen zilvergrijze kleur.

Voor alle soorten teakhout is het belangrijk dat het op een goede manier wordt onderhouden. Lees verder waarom dit belangrijk is.

Waarom moet je teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Door teakhouten tuinmeubelen goed te onderhouden, heb je langer plezier van de meubelen. In de meeste gevallen is het twee keer per jaar reinigen van teakhout voldoende. Teak is een hardhoutsoort die uitermate geschikt is voor gebruik buitenshuis. Doordat teak langzaam groeit, heeft het een fijne houtstructuur. Al het teakhout van Kees Smit Tuinmeubelen is gedroogd in een droogkamer, dit om de werking bij gebruik zo klein mogelijk te houden.

Om de levensduur van teakhouten meubelen te verlengen, is ons advies om de meubelen in het najaar binnen op te bergen. Gezien de omvang van bijvoorbeeld een houten tuintafel, is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is het mogelijk de meubelen gedurende het najaar buiten te laten staan. Onze meubelen zijn geschikt om het gehele jaar buiten te staan. Hierbij is het wel van belang dat de teakhouten meubelen niet worden afgedekt met een hoes of zeil. Hierdoor kunnen namelijk vervelende vochtvlekken ontstaan, omdat het materiaal kan 'verstikken' en dus niet meer kan ademen. 

Bij een lange periode aan extreme droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken. Normaal gesproken regent het regelmatig waardoor het hout goed nat wordt en uitzet. Bij extreme droogte in de zomer neemt de kans op het scheuren van het hout toe. Dit is normaal, want hout werkt nu eenmaal. Dit kan voorkomen worden door af en toe met de tuinslang de teakhouten meubelen goed nat te maken.

Hoe moet je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Als de zon weer begint te schijnen en je de tuinmeubelen weer wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat de meubelen er op z’n best uitzien. Dit kan gerealiseerd worden door de houten meubelen schoon te maken. Lees de benodigdheden en de stappen die je moet doorlopen:

Teakhout schoonmaken

Gebruik de reiniger als hout vies en grijs is geworden.

 • Stap 1: Maak het meubel eerst vochtig met water. Gebruik hiervoor GEEN hoge drukspuit;
 • Stap 2: Schud de reiniger voor gebruik;
 • Stap 3: Breng de reiniger aan met de bijgeleverde schuurspons en laat deze 3 minuten intrekken;
 • Stap 4: Borstel het meubel met de schuurspons in de lengterichting van de houtnerf schoon;
 • Stap 5: Spoel daarna het meubel goed af met water.

Het meubel is nu schoon en gereed voor gebruik of eventuele vervolgbehandeling. Voor langdurig behoud van een lichtbruine kleur van het hout kan de Teak & Hardhout kleurbeschermer worden aangebracht (let op: dit geldt niet voor teakhout meubelen die zijn behandeld met Old teak greywash).

Om het hout te beschermen tegen vuil en vlekken of om de patina grijze kleur van verwering langer te behouden kan de Teak & Hardhout shield worden aangebracht.

Kleurbescherming van teakhout

Gebruik de beschermer als je de lichtbruine kleur van jouw hout voor een langere duur wilt behouden. Indien het hout ruw aanvoelt, zou je ervoor kunnen kiezen eerst kort op te schuren. Daarna doorloop je onderstaande stappen:

 • Stap 1: De beschermer eerst minstens 1 minuut schudden voor gebruik. Onvoldoende schudden kan leiden tot ongelijke verkleuring;
 • Stap 2: Breng de beschermer aan op de bijgeleverde aanbrengdoek. Advies: test eerst op een klein gedeelte hout (bijv. achterkant van een stoelpoot), om te beoordelen of de kleur aan jouw verwachtingen voldoet. Breng daarna de beschermer gelijkmatig en dun aan op het hout.
 • Stap 3: Breng na 30 minuten droogtijd vervolgens een tweede gelijkmatige en dunne laag aan met een (pluisvrije) aanbrengdoek.
 • Stap 4: Laat het meubel drogen, minimaal 1 uur, daarna is het meubel gereed voor gebruik.

Let op: de kleurbeschermer kan niet gebruikt worden bij teakmeubelen die met Old teak greywash zijn behandeld.

Stappen voor het beschermen van hout tegen vuil & vlekken

Gebruik de shield als je jouw hout wilt beschermen tegen vuil en vlekken. Is het hout nog vies? Begin dan met een grondige schoonmaakbeurt. De Teak & Hardhout reiniger is hiervoor de beste keuze. Zijn je houten meubels behandeld met Old Teak Greywash? Reinig dan niet voordat je de shield aanbrengt, om de speciale laag niet te beschadigen. Dit geldt overigens alleen als het nog nieuwe meubelen zijn, bij ouder Old Teak Greywash kan je wel reinigen omdat de greywash niet meer aanwezig is. Als het hout een ruwe textuur heeft raden we ook aan om het hout nog even kort op te schuren.

 • Stap 1: Zorg ervoor dat het hout 100% droog en stofvrij is;
 • Stap 2: Breng de shield aan op de bijgeleverde aanbrengdoek. Advies bij Old teak greywash is om het te deppen!
 • Stap 3: Breng na 60 minuten droogtijd vervolgens een tweede gelijkmatige en dunne laag aan met de aanbrengdoek.
 • Stap 4: Laat het meubel 48 uur drogen, alvorens het aan de weersomstandigheden bloot te stellen. Daarna is het meubel gereed voor gebruik.

Het is ook mogelijk om teakhouten meubelen met een emmer lauwwarm water en soda of keukenzout schoon te maken. Wij raden echter onze schoonmaakproducten aan voor het beste resultaat.

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een teakhouten set mee?

Wij kunnen bij Kees Smit geen levensduur aan onze meubelen hangen. Dit is geheel afhankelijk van het weer en waar de meubelen staan. Ons advies om de tuinmeubelen zo lang mogelijk mooi te houden is om de meubelen niet af te dekken met een hoes of zeil (om vochtplekken te voorkomen) en zet de meubelen in de wintermaanden overdekt of binnen wanneer dit mogelijk is.

Hoe geef je teakhouten tuinmeubelen een grijze look?

Teakhout heeft van nature een bruine kleur, net als al het hout. Teakhout vergrijst door de seizoenen heen, dit is een eigenschap van het materiaal. De meubelen krijgen van nature een grijze kleur. Het proces kan versnelt worden door de set regelmatig nat te sproeien (met bijvoorbeeld een tuinslag) en op te laten drogen.

Kun je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Wij adviseren tuinmeubelen nooit met een hoge drukreiniger schoon te maken. Zeker bij (teak)hout zorgt het ervoor dat de fijne houtdeeltjes uit het hout verdwijnen. Reinigen van teakhout kan met een sopje van lauwwarm water en zout/soda. Met een schuurspons of borstel haalt u de natuurlijke kleur weer naar boven.