Onderhoud & schoonmaken teakhouten tuinmeubelen

onderhoud-teakhout

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je teakhouten tuinmeubelen. Maar hoe pak je dit aan? Na een zomer vol tuinfeestjes en lange zomeravonden komt ook een tijd van onderhouden, schoonmaken en opbergen van je teakhouten tuinmeubelen.

Is mijn gekochte houten tuinmeubelstuk onbehandeld of behandeld?

Het assortiment teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit onbehandeld en behandeld teakhout: Natural teak en Old teak greywash. Een Old teak greywash geeft een teakhouten tuinmeubel een robuuste en stoere look. Ben je in het bezit van een teakhouten tuinmeubel voorzien van Old teak greywash? Dan is het niet mogelijk om deze te behandelen met bijvoorbeeld olie. Deze tuinmeubelen zijn namelijk al voorzien van een (grey)wash. Na verloop van tijd zal de greywash verdwijnen en krijgen de meubelen een mooie eigen zilvergrijze kleur.

Voor zowel onbehandeld als behandeld teakhout is het belangrijk dat het op een goede manier wordt onderhouden. Lees verder waarom dit belangrijk is.

Waarom moet je teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Door teakhouten tuinmeubelen goed te onderhouden, heb je langer plezier van de meubelen. In de meeste gevallen is het twee keer per jaar reinigen van teakhout voldoende. Teak is een hardhoutsoort die uitermate geschikt is voor gebruik buitenshuis. Doordat teak langzaam groeit, heeft het een fijne houtstructuur. Al het teakhout van Kees Smit Tuinmeubelen is gedroogd in een droogkamer, dit om de werking bij gebruik zo klein mogelijk te houden.

Om de levensduur van teakhouten meubelen te verlengen, is ons advies om de meubelen in het najaar binnen op te bergen. Gezien de omvang van bijvoorbeeld een houten tuintafel, is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is het mogelijk de meubelen gedurende het najaar buiten te laten staan. Onze meubelen zijn geschikt om het gehele jaar buiten te staan. Hierbij is het wel van belang dat de teakhouten meubelen niet worden afgedekt met een hoes of zeil. Hierdoor kunnen namelijk vervelende vochtvlekken ontstaan, omdat het materiaal kan 'verstikken' en dus niet meer kan ademen. 

Bij een lange periode aan extreme droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken. Normaal gesproken regent het regelmatig waardoor het hout goed nat wordt en uitzet. Bij extreme droogte in de zomer neemt de kans op het scheuren van het hout toe. Dit is normaal, want hout werkt nu eenmaal. Dit kan voorkomen worden door af en toe met de tuinslang de teakhouten meubelen goed nat te maken. 

Hoe moet je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Als de zon weer begint te schijnen en je de tuinmeubelen weer wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat de meubelen er op z’n best uitzien. Dit kan gerealiseerd worden door de houten meubelen schoon te maken. Lees de benodigdheden en de stappen die je moet doorlopen:

Benodigdheden

  • Een regenbui of een tuinslang
  • Emmer
  • Lauwwarm water
  • Soda of keukenzout
  • Schuurspons of grove borstel

Stappen voor het schoonmaken van teakhout

Stap 1: Zorg dat de teakhouten tuinmeubelen volledig doorweekt zijn. Hierdoor gaan de poriën van het materiaal open staan. Dit kun je realiseren door te wachten op een flinke regenbui, zodat het water doordringt tot in de vezels. Verwacht je aankomende dagen geen regen? Dan kun je ook gebruik maken van een tuinslang.

Stap 2: Meng een kopje keukenzout of soda met een emmer lauwwarm water.

Stap 3: Dompel vervolgens de schuurspons of grove borstel in de emmer met sodawater of zoutwater. Schrob de soda of zoutoplossing in de lengterichting van de houtnerf.

Stap 4: Spoel na het schrobben de houten tuinmeubelen af met een tuinslang of enkele emmers water.

Hoe behoud je de kleur van teakhouten tuinmeubelen?

Voor onze teakhouten tuinmeubelen adviseren wij altijd het meubel op natuurlijke wijze te laten vergrijzen. Dit is een eigenschap van het hout. Wil je graag de originele kleur van je teakmeubel behouden? Dat kan door je onbehandelde teakhouten meubelen te behandelen met teakolie of teaksealer. Let op: deze behandeling dien je iedere 6-8 weken te herhalen voor kleurbehoud. De behandeling is alleen geschikt voor kleurbehoud. Het heeft geen effect op de levensduur van teakhouten meubelen. 

Binnen ons assortiment bieden wij teakolie of teaksealer aan. Om te voorkomen dat teakolie of teaksealer op onjuiste manier wordt gebruikt, bieden wij deze niet online in onze webshop aan. Wil je de originele kleur van je teakhouten tuinmeubelen behouden? Lees de benodigdheden en stappen die je moet doorlopen:

Benodigdheden voor kleurbehoud

  • Schoongemaakte teakmeubelen
  • Teakolie of teaksealer
  • Volle dag zon
  • Droge pluisvrije doek

Stappen om teakhouten meubelen te behandelen met teakolie of sealer

Stap 1: Maak de teakhouten tuinmeubelen schoon, zoals eerder in dit blogbericht is beschreven.

Stap 2: Laat de meubelen goed drogen voordat je de teakolie of teaksealer aanbrengt. De voorkeur gaat naar een volle dag in de brandende zon, zodat het meubel door en door droog is. Wanneer je dit niet doet, kan het vocht onder de olielaag tot zwarte vlekken leiden.

Stap 3: Zorg ervoor dat de originele teakkleur egaal is. Is dit na het schoonmaken niet het geval? Schuur het meubel dan egaal met schuurpapier.

Stap 4 Teakolie: Breng de teakolie op het meubelstuk aan met een droge pluisvrije doek. Laat dit intrekken totdat het goed droog is. Indien wenselijk is het mogelijk deze stap één keer te herhalen.

Stap 4 Teaksealer: Breng de teaksealer op het meubelstuk aan met een droge pluisvrije doek. Laat dit tien minuten intrekken om vervolgens de sealer goed uit te wrijven op het meubelstuk.

Stap 5: Herhaal deze procedure iedere 6-8 weken voor egaal kleurbehoud.

Gebruik nooit een afdekhoes

Wij adviseren nooit een afdekhoes te gebruiken voor tuinmeubelen. In het verleden hebben wij deze wel in het assortiment gehad, maar hier zijn we vanaf gestapt. Wat is gebleken? Een afdekhoes kan lelijke vlekken veroorzaken door het ophopen van vocht. De hoes laat het meubel stikken en zo trekken zwarte vlekken in het meubel. Deze zullen niet meer te verwijderen zijn. Ons advies is daarom de tuinmeubelen op te bergen in de wintermaanden. Indien dit niet mogelijk is, laat ze dan onafgedekt buiten staan.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het onderhoud van je teakhouten meubelen, neem dan contact op met onze afdeling Klantenservice via klantenservice@keessmit.nl of 0546-819493. 

Reacties (9)

André Roelse 2 maanden geleden

Een goedkope oplossing. Na het reinigen van teakhouten tuinmeubelen behandelen met groene zeep. Kost bijna niets. Een dagje in laten trekken en daarna met de tuinslang afspoelen. Je kan ook met een schuurspons de groene zeep aanbrengen. Groene zeep is vettig en legt een beschermlaagje op het teakhout. Werkt ook goed op natuurstenen aanrechtbladen.

Kees Smit Tuinmeubelen 2 maanden geleden

Beste Lies, bedankt voor het bericht. Onbehandelde teakhouten tafels, zoals uit onze Sunyard collectie, kun je verder behandelen wanneer dit gewenst is. Het reinigen van teakhouten meubelen kan met zout/soda en water. Maak de tafel goed nat en maak hem met een zachte borstel of spons goed schoon.

Wil je de tafel verder behandelen met een teakolie dan is dit na de reiniging mogelijk. Dit doe je enkel voor behoud van de kleur, niet voor verlenging van de levensduur. Zorg ervoor dat de tafel echt goed droog is, anders kunnen er vlekken ontstaan.

Lies 2 maanden geleden

Hartelijk dank voor deze tips.
Ik heb een onbehandelde teak houten tafel. Is het raadzaam om die te behandelen ivm vlekken of is er een andere manier om kringen en vlekken te verwijderen?

Kees Smit Tuinmeubelen 3 maanden geleden

Bedankt voor de reactie mevrouw Frissen. Teakhout heeft van nature een bruine kleur, net als al het hout. Teakhout vergrijst door de seizoenen heen, dit is een eigenschap van het materiaal. De meubelen krijgen van nature een grijze kleur. Het proces kan versnelt worden door de set regelmatig nat te sproeien (met bijvoorbeeld een tuinslang) en op te laten drogen. Wij hebben geen ervaring met het verder behandelen van onze meubelen voor een grijze look.

Frissen 3 maanden geleden

We willen onze teakhouten tuinset een grijze look geven en dat bruine weg krijgen! Hoe doen we dit?

Kees Smit Tuinmeubelen 4 maanden geleden

Hi Rob en Henriette, wat fijn om te horen dat jullie blij zijn met de teakhouten tuinstoelen en tuinkussens. Veel plezier gewenst met de nieuwe aankopen!

Henriette van Hoven-Schreuder 4 maanden geleden

Wat zijn we ontzettend blij met onze nieuwe tuinstoelen van teak hout, de grijze look.
Ook de prachtige zachtgroene kussens zitten voortreffelijk.
Wij kijken uit naar de voeten bankjes, en houden jullie mooie complete website goed in de gaten.

Onze complimenten voor de geweldige verkoop, en advies door Annemarie in Amersfoort.
Met vriendelijke groet, Rob en Henriette van Hoven.

Kees Smit Tuinmeubelen 5 maanden geleden

Bedankt voor het compliment! Fijn dat we kunnen helpen bij het onderhouden van tuinmeubelen.

Th. Messemaker 5 maanden geleden

Compliment voor de uitgebreide uitleg over onderhoud teakhouten tuinmeubelen, kussens ed.
Jullie website is zeer uitgebreid en toegankelijk leesbaar.
De levering , qua verpakking is optimaal. Zoals ook de handleiding en video.
Opvallend klantgericht!!

Schrijf een reactie

* Deze velden zijn verplicht