• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Teakhout schoonmaken & onderhouden

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je teakhouten tuinmeubelen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze er altijd top uitzien? Na een zomer vol gezellige tuinfeestjes en lange avonden buiten, komt er een moment waarop je aandacht moet besteden aan het onderhouden, schoonmaken en opbergen van je meubels. 

Goed onderhoud verlengt niet alleen de levensduur van je meubels, maar zorgt er ook voor dat ze er elke zomer weer als nieuw uitzien. In deze blog geven we je een helder stappenplan en praktische tips voor het onderhouden van je houten tuinmeubelen!

Teakhout schoonmaken

Als hout vies en grijs is geworden, volg je onderstaand stappenplan om je meubelen weer schoon te krijgen.

Wat heb je nodig?

Stappenplan

 • Stap 1: Maak het meubel eerst vochtig met water. Gebruik hiervoor géén hoge drukspuit;
 • Stap 2: Schud de reiniger voor gebruik;
 • Stap 3: Breng de reiniger aan met de bijgeleverde schuurspons en laat deze 3 minuten intrekken;
 • Stap 4: Borstel het meubel met de schuurspons in de lengterichting van de houtnerf schoon;
 • Stap 5: Spoel daarna het meubel goed af met water.

Het is ook mogelijk om teakhouten meubelen schoon te maken met een emmer lauwwarm water en soda of keukenzout. Wij raden echter onze schoonmaakproducten aan voor het beste resultaat.

Het meubel is nu schoon en gereed voor gebruik of eventuele vervolgbehandeling. Voor langdurig behoud van een lichtbruine kleur van het hout kan de Teak & Hardhout kleurbeschermer worden aangebracht (let op: dit geldt niet voor teakhout meubelen die zijn behandeld met Old teak greywash). 

Om het hout te beschermen tegen vuil en vlekken of om de patina grijze kleur van verwering langer te behouden kan de Teak & Hardhout shield worden aangebracht.

 

Kleurbescherming van teakhout

Wil je de lichtbruine kleur van je hout langdurig behouden? Volg dan het onderstaande stappenplan. Voelt het hout ruw aan? Dan kun je ervoor kiezen om het eerst kort op te schuren.

Let op: de kleurbeschermer kan niet gebruikt worden bij teakmeubelen die met Old teak greywash zijn behandeld.

Wat heb je nodig?

Stappenplan

 • Stap 1: Zorg ervoor dat het hout 100% droog en stofvrij is;
 • Stap 2: Schud de beschermer minstens 1 minuut goed voor gebruik. Onvoldoende schudden kan leiden tot ongelijke verkleuring;
 • Stap 3: Breng de beschermer aan op de bijgeleverde doek. Test eerst op een klein stukje hout, zoals de achterkant van een stoelpoot, om te zien of de kleur aan jouw verwachtingen voldoet. Breng daarna de beschermer gelijkmatig en dun aan op het hout;
 • Stap 4: Laat het meubel 30 minuten drogen en breng daarna een tweede dunne en gelijkmatige laag aan;
 • Stap 5: Laat het meubel minimaal 1 uur drogen. Daarna is het klaar voor gebruik.

Hout beschermen tegen vuil & vlekken

Gebruik de shield als je je hout wilt beschermen tegen vuil en vlekken. Is het hout nog vies? Begin dan met een grondige schoonmaakbeurt, bij voorkeur met de Teak & Hardhout reiniger. Als je houten meubels een Old Teak Greywash-behandeling hebben gehad, is het belangrijk om deze niet te reinigen voordat je de beschermende laag aanbrengt, zodat je de speciale greywash-laag niet beschadigt. Dit geldt alleen voor nieuwe meubelen. Bij oudere meubelen met een Old Teak Greywash-behandeling kun je wel reinigen, omdat de greywash na verloop van tijd slijt. Voelt het hout ruw aan? Schuur het dan nog even kort op voor het beste resultaat, zowel bij nieuwe als bij oudere meubelen.

Wat heb je nodig?

Stappenplan

 • Stap 1: Zorg ervoor dat het hout 100% droog en stofvrij is;
 • Stap 2: Breng de shield aan op de bijgeleverde doek. Voor Old teak greywash, is het advies om de shield te deppen in plaats van te wrijven;
 • Stap 3: Laat het meubel 60 minuten drogen en breng daarna een tweede dunne en gelijkmatige laag aan met de doek;
 • Stap 4: Laat het meubel 48 uur drogen voordat je het aan de weersomstandigheden blootstelt. Daarna is het klaar voor gebruik.

4 tips om je houten tuinmeubelen mooi te houden

1. Reinig twee keer per jaar

Meestal is het voldoende om het teakhout twee keer per jaar te reinigen. Teak is een hardhoutsoort die perfect geschikt is voor buitengebruik. Omdat teak langzaam groeit, heeft het een fijne houtstructuur. Al het teakhout van Kees Smit Tuinmeubelen is gedroogd in een droogkamer om de werking bij gebruik te minimaliseren.

2. Berg op in het najaar

Om de levensduur van teakhouten meubelen te verlengen, adviseren wij om ze in het najaar binnen op te bergen. Door de omvang van jouw tuinmeubelen is dit niet altijd mogelijk. In dat geval kun je de meubelen gedurende het najaar buiten laten staan. Onze meubelen zijn geschikt om het hele jaar buiten te blijven staan.

3. Dek hout nooit af met een hoes

Voorkom vochtvlekken door de meubelen niet af te dekken met een hoes of zeil. Het hout moet kunnen ademen om in goede conditie te blijven. Als je de meubelen toch wilt beschermen, zorg dan voor voldoende ventilatie om vochtproblemen te vermijden. Vochtvlekken vermijd je ook eenvoudig met de Teak & Hardhout shield.

4. Maak het hout nat bij droogte

Bij langdurige droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken. Regen zorgt er normaal gesproken voor dat het hout nat wordt en uitzet. Bij extreme droogte kan het hout scheuren. Dit kun je voorkomen door de meubelen af en toe goed nat te maken met de tuinslang.

Is mijn houten tuinmeubel onbehandeld of behandeld?

Het assortiment teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit onbehandeld en behandeld teakhout: Natural teak en Old teak greywash. Een Old teak greywash geeft een teakhouten tuinmeubel een robuuste en stoere look. Natural teak heeft daarentegen een warme, natuurlijke uitstraling die na verloop van tijd een mooie zilvergrijze kleur ontwikkelt. Als je bij natural teak de bruine kleur wilt behouden, kun je de kleurbeschermer aanbrengen. 

Natural teak

Old teak greywash

Veelgestelde vragen

Wat zijn de eigenschappen van hout?

Hout is een populaire keuze voor tuinmeubelen vanwege de vele voordelen die dit natuurproduct met zich meebrengt. De collectie van houten tuinmeubelen is bij Kees Smit Tuinmeubelen erg divers. Hout heeft de volgende eigenschappen:

 

 • Hout is stevig en sterk
 • Voelt natuurlijk aan
 • Gaat erg lang mee
 • Krijgt na verloop van tijd een mooie, grijze kleur
 • Onderhoudsarm

Bekijk hier het volledige assortiment houten tuinmeubelen.

Hoe lang gaat een teakhouten set mee?

Wij kunnen bij Kees Smit geen levensduur aan onze meubelen hangen. Dit is geheel afhankelijk van het weer, waar de meubelen staan en hoe goed je je meubelen onderhoud. Ons advies om de tuinmeubelen zo lang mogelijk mooi te houden is om de meubelen niet af te dekken met een hoes of zeil (om vochtplekken te voorkomen) en zet de meubelen in de wintermaanden overdekt of binnen wanneer dit mogelijk is.

Hoe geef je teakhouten tuinmeubelen een grijze look?

Teakhout heeft van nature een bruine kleur, net als al het hout. Teakhout vergrijst door de seizoenen heen, dit is een eigenschap van het materiaal. De meubelen krijgen van nature een grijze kleur. Het proces kan versnelt worden door de set regelmatig nat te sproeien (met bijvoorbeeld een tuinslag) en op te laten drogen.

Kun je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?

Wij adviseren tuinmeubelen nooit met een hogedrukreiniger schoon te maken. Zeker bij (teak)hout zorgt het ervoor dat de fijne houtdeeltjes uit het hout verdwijnen. Bovendien beschadig je het hout hiermee. Daarom raden wij altijd aan om hout met een doek of schuurspons schoon te maken. Bij onze schoonmaakmiddelen is deze altijd inbegrepen.

Hoe houd ik wespen weg van mijn houten tuinmeubelen?

Houd wespen weg door schaaltjes met kruidnagel, azijn, of halve sinaasappels/citroenen met kruidnagel op tafel te zetten. Ook wierook kan helpen. Dek zoete etenswaren en dranken goed af en gebruik ammonia met water om je meubels schoon te maken; de geur houdt wespen op afstand​. Voor meer tips lees je ons blog over het weghouden van wespen.

Shop houten tuinmeubelen

Het schoonmaken van je houten tuinmeubelen is zo gedaan! Heb je nog geen houten tuinmeubelen? Neem een kijkje in ons uitgebreide assortiment en vind je nieuwe houten tuinmeubel hieronder: