• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Teakhout schoonmaken & onderhouden

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je teakhouten tuinmeubelen. Maar hoe pak je dit aan? Na een zomer vol tuinfeestjes en lange zomeravonden komt ook een tijd van onderhouden, schoonmaken en opbergen van je teakhouten tuinmeubelen.

Is mijn gekochte houten tuinmeubelstuk onbehandeld of behandeld?

Het assortiment teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit onbehandeld en behandeld teakhout: Natural teak en Old teak greywash. Een Old teak greywash geeft een teakhouten tuinmeubel een robuuste en stoere look. Ben je in het bezit van een teakhouten tuinmeubel voorzien van Old teak greywash? Dan is het niet mogelijk om deze te behandelen met bijvoorbeeld olie. Deze tuinmeubelen zijn namelijk al voorzien van een (grey)wash. Na verloop van tijd zal de greywash verdwijnen en krijgen de meubelen een mooie eigen zilvergrijze kleur.

Voor alle soorten teakhout is het belangrijk dat het op een goede manier wordt onderhouden. Lees verder waarom dit belangrijk is.

Waarom moet je teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Door teakhouten tuinmeubelen goed te onderhouden, heb je langer plezier van de meubelen. In de meeste gevallen is het twee keer per jaar reinigen van teakhout voldoende. Teak is een hardhoutsoort die uitermate geschikt is voor gebruik buitenshuis. Doordat teak langzaam groeit, heeft het een fijne houtstructuur. Al het teakhout van Kees Smit Tuinmeubelen is gedroogd in een droogkamer, dit om de werking bij gebruik zo klein mogelijk te houden.

Om de levensduur van teakhouten meubelen te verlengen, is ons advies om de meubelen in het najaar binnen op te bergen. Gezien de omvang van bijvoorbeeld een houten tuintafel, is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is het mogelijk de meubelen gedurende het najaar buiten te laten staan. Onze meubelen zijn geschikt om het gehele jaar buiten te staan. Hierbij is het wel van belang dat de teakhouten meubelen niet worden afgedekt met een hoes of zeil. Hierdoor kunnen namelijk vervelende vochtvlekken ontstaan, omdat het materiaal kan 'verstikken' en dus niet meer kan ademen. 

Bij een lange periode aan extreme droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken. Normaal gesproken regent het regelmatig waardoor het hout goed nat wordt en uitzet. Bij extreme droogte in de zomer neemt de kans op het scheuren van het hout toe. Dit is normaal, want hout werkt nu eenmaal. Dit kan voorkomen worden door af en toe met de tuinslang de teakhouten meubelen goed nat te maken.

Hoe moet je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Als de zon weer begint te schijnen en je de tuinmeubelen weer wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat de meubelen er op z’n best uitzien. Dit kan gerealiseerd worden door de houten meubelen schoon te maken. Lees de benodigdheden en de stappen die je moet doorlopen:

  • Benodigheden:

  • Een regenbui of een tuinslang

  • Emmer

  • Lauwwarm water

  • Soda of keukenzout

  • Schuurspons of grove borstel

  Stappen voor het schoonmaken van teakhout

  • Stap 1: Zorg dat de teakhouten tuinmeubelen volledig doorweekt zijn. Hierdoor gaan de poriën van het materiaal open staan. Dit kun je realiseren door te wachten op een flinke regenbui, zodat het water doordringt tot in de vezels. Verwacht je aankomende dagen geen regen? Dan kun je ook gebruik maken van een tuinslang.
  • Stap 2: Meng een kopje keukenzout of soda met een emmer lauwwarm water.
  • Stap 3: Dompel vervolgens de schuurspons of grove borstel in de emmer met sodawater of zoutwater. Schrob de soda of zoutoplossing in de lengterichting van de houtnerf.
  • Stap 4: Spoel na het schrobben de houten tuinmeubelen af met een tuinslang of enkele emmers water.

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang gaat een teakhouten set mee?

  Wij kunnen bij Kees Smit geen levensduur aan onze meubelen hangen. Dit is geheel afhankelijk van het weer en waar de meubelen staan. Ons advies om de tuinmeubelen zo lang mogelijk mooi te houden is om de meubelen niet af te dekken met een hoes of zeil (om vochtplekken te voorkomen) en zet de meubelen in de wintermaanden overdekt of binnen wanneer dit mogelijk is.

  Hoe geef je teakhouten tuinmeubelen een grijze look?

  Teakhout heeft van nature een bruine kleur, net als al het hout. Teakhout vergrijst door de seizoenen heen, dit is een eigenschap van het materiaal. De meubelen krijgen van nature een grijze kleur. Het proces kan versnelt worden door de set regelmatig nat te sproeien (met bijvoorbeeld een tuinslag) en op te laten drogen.

  Is het raadzaam om onbehandeld teakhouten tuinmeubelen te behandelen?

  Onbehandelde teakhouten tuinmeubelen kun je verder behandelen wanneer dit gewenst is. Het reinigen van teakhouten meubelen kan met zout/soda en water. Maak de meubelen goed nat en maak het met een zachte borstel of spons goed schoon. Wil je de meubelen verder behandelen met een teakolie? Dan is dit na de reiniging mogelijk. Dit doe je enkel voor behoud van de kleur, niet voor verlenging van de levensduur. Zorg ervoor dat de meubelen echt goed droog zijn, anders kunnen er vlekken ontstaan.

  Kun je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken met een hogedrukreiniger?

  Wij adviseren tuinmeubelen nooit met een hoge drukreiniger schoon te maken. Zeker bij (teak)hout zorgt het ervoor dat de fijne houtdeeltjes uit het hout verdwijnen. Reinigen van teakhout kan met een sopje van lauwwarm water en zout/soda. Met een schuurspons of borstel haalt u de natuurlijke kleur weer naar boven.