• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Parasol schoonmaken & onderhoud parasol

Parasol schoonmaken en onderhoud

Tegenwoordig zijn parasols in verschillende formaten, kleuren en uitvoeringen verkrijgbaar. Ook jij zult vast een parasol in je tuin hebben staan. Een parasol heeft veel voordelen, maar heeft ook onderhoud nodig. In deze blog lees je wat de eigenschappen zijn van parasols, hoe je een parasol moet onderhouden en schoonmaken en hoe zwaar een parasolvoet moet zijn. 

Eigenschappen parasols

Een parasol heeft meerdere eigenschappen:

  • Een parasol biedt bescherming. Op een zonnige dag zijn we natuurlijk het liefst de hele dag buiten. Omdat te veel zon op onze huid niet goed is, is een parasol DE oplossing om schaduw te creëren en om ons een goede bescherming tegen de zon te bieden. Zo kunnen we de hele dag verantwoord genieten van het buitenleven!
  • Zorgt voor sfeer. Een parasol staat heel gezellig in de tuin. In het assortiment van Kees Smit Tuinmeubelen zijn naast neutrale ook fleurige parasols te verkrijgen, die je tuin in een handomdraai opvrolijken.
  • Houdt de warmte vast. Na een heerlijke zomerse dag kan het ‘s avonds flink afkoelen. Als een parasol de gehele dag lekker in het zonnetje heeft gestaan, zal het ’s avonds warmte vasthouden. Zo geniet je ook in de avonduurtjes heerlijk in de buitenlucht. Plaats eventueel een heater op je terras en je avond kan niet meer stuk. Zo kun je tot in de late uurtjes profiteren van je parasol.
  • Het doek loopt terug in kleur. Door de zon kan het doek wat gaan teruglopen in kleur. Een donker doek verkleurt altijd sneller dan een lichter doek.

Parasols schoonmaken

Een parasol behoudt zijn kwaliteit door het met regelmaat schoon te maken. Stof en vuil kunnen met een droge doek of zachte borstel van een parasoldoek worden verwijderd. Is het vuil in het doek getrokken en verdwijnt het niet met een droge doek of borstel? Maak dan een parasoldoek schoon met water en groene zeep.

Je kunt ervoor kiezen om het doek van de parasol te halen en het gehele parasoldoek in een sopje te laten weken. Spoel het parasoldoek na een poosje uit met lauw water. Voor het drogen is het van belang het doek weer te monteren op het frame. Dit om eventuele krimping te voorkomen. 

Wil je niet het gehele doek van je parasol afhalen? Boen het groene zeep sopje dan met een doek of borstel over de vuilvlekken. Ook na deze werkwijze spoel je de parasol af met lauw water en laat je het drogen in de zon. Let op: wij raden af om een parasoldoek te strijken, stomen of te centrifugeren. Gebruik bij het schoonmaken van een parasoldoek ook geen agressieve schoonmaken middelen, zoals bleek of allesreiniger.

Onderhoud parasols

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je parasol. Om dit te realiseren is het belangrijk gebruik te maken van een beschermhoes. Deze beschermt je parasol tegen regen. Wanneer je geen hoes gebruikt, kunnen weer- en schimmelplekken in het doek ontstaan, die niet te schoon te poetsen zijn. Let wel op dat een parasoldoek droog in een beschermhoes weggepakt moet worden. De hoes beschermt een parasol ook tegen zonlicht. In de blog 'Tuinmeubelen opbergen' lees je welke beschermhoes bij jouw parasol past.

De zon kan een doek doen verkleuren. Als hij uitgeklapt staat, zal een parasol in zijn geheel verkleuren. In ingeklapte toestand kan verkleuring tot lelijke strepen op een doek leiden. Dit kan voorkomen worden met een beschermhoes. In de wintermaanden raden we aan de parasol op een droge plek op te bergen. Heb je geen ruimte? Laat hem dan in de beschermhoes buiten staan. Een parasol kan tegen wat regendruppels, maar het is geen paraplu. Begint het hard te regenen of is er een bui op komst? Klap de parasol dan altijd in en rits de beschermhoes er overheen. Op zoek naar een nieuw doek voor je oude parasol? Bekijk dan onze pagina over parasoldoeken.