Verlanglijst
Favorieten

Log in of maak een account aan
om artikelen toe te voegen aan uw favorieten

Cart

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Groene aanslag verwijderen - Tips van Kees

Tonny 7 april 2020
Onderhoud

De lange, grauwe regenperiodes zorgen ervoor dat het terras bedekt raakt in groene vlekken en mos zowel op het terras als op de tuinpaden. Als de lente in aantocht is, zijn de sporen van de lange winter maar al te goed te zien. Om de tuin weer mooi voor de dag te laten komen is het belangrijk om de boel grondig te reinigen. Lees in dit artikel enkele handige tips om zowel het terras al tuinmeubelen vrij te maken van groene vlekken. 

Terras reinigen met hogedrukreiniger

Het terras reinig je eenvoudig en effectief met een hogedrukreiniger. Dankzij de extreem krachtige waterstraal verdwijnt het vuil in een mum van tijd. Hoewel de hogedrukreiniger een geweldig apparaat is om de tuin op te frissen, moet je wel een paar voorbereidingen treffen. Door de hoge druk spat het vuil vaak alle kanten op. Om dit te voorkomen zijn er twee dingen die je moet doen:

  1. Ruim het terras ruim op en plaats bloempotten tijdelijk op een andere plek.
  2. Neem de tijd om het terras te reinigen. Loop in een rustig tempo en loop tegel voor tegel langs.

Belangrijk: niet elke terrasverharding is geschikt voor reiniging met een hogedrukreiniger. Wat zou er fout kunnen gaan? De bovenste laag van de tegels kan door een hogedrukreiniger worden beschadigd. Als het oppervlak eenmaal is beschadigd, neemt vuil makkelijker plaats op uw tegels. Ga dus voorzichtig te werk.

Schrobben: met water, zeep of zand

Naast de hogedruk zijn er ook andere milieuvriendelijke manieren om groen van het terras te verwijderen. Vaak is het welbekende schrobben al genoeg. Probeer dit eerst met heet water, dit werkt meestal direct. Werkt dit niet of is het terras te groen aangeslagen? Gebruik dan het water van gekookte aardappelen. Klinkt gek, maar het werkt wel!

Wat ook mogelijk is groene zeep gebruiken. Voeg wat groene zeep in warm water en verdeel dit over het terras. Ga vervolgens met een goede borstel of bezem te werk om de tegels schoon te schrobben. Spoel het oppervlak nadertijd schoon met veel water.

Een effectief middel rechtstreeks uit de natuur is zand. Om de aanslag eraf te krijgen werkt zand goed als schuurmiddel. Maak hiervoor eest het terras nat en strooi daarna het zand erover. Let op: niet iedere tegel is bestand tegen deze scrub. Pas op met tegels met een (gladde) toplaag.

Groene aanslag verwijderen van houten tuinmeubelen

Groene aanslag vind je niet alleen op je terrastegels. Ook je houten tuinmeubelen hebben vaak na de winter een kleurtje gekregen. Lees hier hoe je groene aanslag verwijdert van hout:

  1. Kies een dag uit dat het regent of maak met een tuinslang je houten meubelen door en door nat. Hierdoor gaan de poriën van het hout open staan.
  2. Maak een sopje aan van zout of soda met lauwwarm water.
  3. Schrob met een grove borstel of schuurspons het sopje in de richting van de houtnerf. Hiermee verdwijnt het vuil uit de poriën.
  4. Spoel je meubel goed af met een tuinslang om al het vuil te verwijderen.

Een paar laatste tips

Uiteraard is het mos dat tussen tegels zit ook weg te halen door het simpelweg te plukken. Gebruik hierbij bijvoorbeeld een tuinschraper of een oud mes. Ook zijn er veel mensen die azijn en chloor gebruiken om het terras schoon te maken. Weet wel dat deze chemische middelen slecht zijn voor het milieu. Veel middelen zijn dan ook verboden om te gebruiken hiervoor.

Hopelijk helpen onze tips om het terras weer klaar te maken voor een zinderende zomer. Heel veel succes!

Reacties

Verstuur reactie
* Verplichte velden