Verlanglijst
Favorieten

Log in of maak een account aan
om artikelen toe te voegen aan uw favorieten

Cart

U heeft nog geen producten in uw winkelwagen.

Onderhoud & schoonmaken teakhouten tuinmeubelen

Anne 7 januari 2020
Onderhoud

Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk plezier beleven van je teakhouten tuinmeubelen. Maar hoe pak je dit aan? Na een zomer vol tuinfeestjes en lange zomeravonden komt ook een tijd van onderhouden, schoonmaken en opbergen van je teakhouten tuinmeubelen.

Is mijn gekochte houten tuinmeubelstuk onbehandeld of behandeld?

Het assortiment teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit Tuinmeubelen bestaat uit onbehandeld en behandeld teakhout: Natural teak en Old teak greywash. Een Old teak greywash geeft een teakhouten tuinmeubel een robuuste en stoere look. Ben je in het bezit van een teakhouten tuinmeubel voorzien van old teak greywash? Dan is het niet mogelijk om deze te behandelen. Deze tuinmeubelen zijn namelijk al voorzien van een (grey)wash. Na verloop van tijd zal de greywash verdwijnen en krijgen de meubelen een mooie eigen zilvergrijze kleur.

Voor zowel onbehandeld als behandeld teakhout is het belangrijk dat het op een goede manier wordt onderhouden. Lees verder waarom dit belangrijk is.

Waarom moet je teakhouten tuinmeubelen onderhouden?

Door teakhouten tuinmeubelen goed te onderhouden, heb je langer plezier van de meubelen. In de meeste gevallen is het twee keer per jaar reinigen van teakhout voldoende. Teak is een hardhoutsoort die uitermate geschikt is voor gebruik buitenshuis. Doordat teak langzaam groeit, heeft het een fijne houtstructuur. Al het teakhout van Kees Smit Tuinmeubelen is gedroogd in een droogkamer, dit om de werking bij gebruik zo klein mogelijk te houden en de levensduur van de meubelen te verlengen.

Schoonmaken teakhouten tuinmeubelen

- Levensduur verlengen

Om de levensduur van teakhouten meubelen te verlengen, is ons advies om de meubelen in het najaar binnen op te bergen. Gezien de omvang van bijvoorbeeld een houten tuintafel, is dit niet altijd mogelijk. In dat geval is het mogelijk de meubelen gedurende het najaar buiten te laten staan. Onze meubelen zijn geschikt om het gehele jaar buiten te staan. Hierbij is het wel van belang dat de teakhouten meubelen niet worden afgedekt met een hoes of zeil. Hierdoor kunnen namelijk vervelende vochtvlekken ontstaan, omdat het materiaal kan 'verstikken': niet meer ademen. 

Bij een lange periode aan extreme droogte is het verstandig om het teakhout af en toe nat te maken. Normaal gesproken regent het regelmatig waardoor het hout goed nat wordt en uitzet. Bij extreme droogte neemt de kans op het scheuren van het hout toe. Dit is normaal, want hout werkt nu eenmaal. Dit kan voorkomen worden door af en toe met de tuinslang de teakhouten meubelen goed nat te maken. 

Hoe moet je teakhouten tuinmeubelen schoonmaken?

Wanneer de zon weer begint te schijnen en je de tuinmeubelen weer wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat de meubelen er op z’n best uitzien. Dit kan gerealiseerd worden door de houten meubelen schoon te maken. Lees de benodigdheden en de stappen die je moet doorlopen:

- Benodigdheden

   • Een regenbui of een tuinslang
   • Emmer
   • Lauwwarm water
   • Soda of keukenzout
   • Schuurspons of grove borstel

- Stappen voor het schoonmaken van teakhout

Stap 1: Zorg dat de teakhouten tuinmeubelen volledig doorweekt zijn. Hierdoor gaan de poriën van het materiaal open staan. Dit kun je realiseren door te wachten op een flinke regenbui, zodat het water doordringt tot in de vezels. Verwacht je aankomende dagen geen regen? Dan kun je ook gebruik maken van een tuinslang.

Stap 2: Meng een kopje keukenzout of soda met een emmer lauwwarm water.

Stap 3: Dompel vervolgens de schuurspons of grove borstel in de emmer met sodawater of zoutwater. Schrob de soda of zoutoplossing in de lengterichting van de houtnerf.

Stap 4: Spoel na het schrobben de houten tuinmeubelen af met een tuinslang of een emmer water.

Hoe behoud je de kleur van teakhouten tuinmeubelen?

Voor onze teakhouten tuinmeubelen adviseren wij altijd het meubel op natuurlijke wijze te laten vergrijzen. Dit is een eigenschap van het hout. Wil je graag de originele kleur van je teakmeubel behouden? Dat kan door je onbehandelde teakhouten meubelen te behandelen met teakolie of teaksealer. Binnen ons assortiment bieden wij teakolie of teaksealer aan. Om te voorkomen dat teakolie of teaksealer op onjuiste manier wordt gebruikt, bieden wij deze niet via onze online webwinkel aan. Informatie omtrent onze teakolie of teaksealer kun je opvragen via ons online team (klantenservice@keessmit.nl of 0546-819493). Wil je de originele kleur van je teakhouten tuinmeubelen behouden? Lees de benodigdheden en stappen die je moet doorlopen:

- Benodigdheden voor kleurbehoud

   • Schoongemaakte teak meubelen
   • Teakolie of teaksealer
   • Volle dag zon
   • Droge pluisvrije doek

- Stappen om teakhouten meubelen te behandelen met teakolie of sealer

Stap 1: Maak de teakhouten tuinmeubelen schoon, zoals eerder in dit blogbericht is beschreven.

Stap 2: Laat de meubelen goed drogen voordat je de teakolie of teaksealer aanbrengt. De voorkeur gaat naar een volle dag in de brandende zon, zodat het meubel door en door droog is. Wanneer je dit niet doet, kan het vocht onder de olielaag tot zwarte vlekken leiden.

Stap 3: Zorg ervoor dat de originele teakkleur egaal is. Is dit na het schoonmaken niet het geval? Schuur het meubel dan egaal met schuurpapier.

Stap 4 Teakolie: Breng de teakolie op het meubelstuk aan met een droge pluisvrije doek. Laat dit intrekken totdat het goed droog is. Indien wenselijk is het mogelijk deze stap één keer te herhalen.

Stap 4 Teaksealer: Breng de teaksealer op het meubelstuk aan met een droge pluisvrije doek. Laat dit tien minuten intrekken om vervolgens de sealer goed uit te wrijven op het meubelstuk.

Let op, het behandelen van meubelen met teakolie of een sealer doe je alleen voor het kleurbehoud van je meubel, niet om de levensduur te verlengen.

Nooit een afdekhoes gebruiken

Wij adviseren nooit een afdekhoes te gebruiken voor tuinmeubelen. In het verleden hebben wij deze wel in het assortiment gehad, maar hier zijn we vanaf gestapt. Wat is gebleken? Een afdekhoes kan lelijke vlekken veroorzaken door het ophopen van vocht. De hoes laat het meubel stikken en zo trekken zwarte vlekken in het meubel. Deze zullen niet meer te verwijderen zijn. Ons advies is daarom de tuinmeubelen op te bergen in de wintermaanden. Indien dit niet mogelijk is, laat ze dan onafgedekt buiten staan.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het onderhoud van je teakhouten meubelen, neem dan contact op met onze afdeling Service & Onderhoud via klantenservice@keessmit.nl of 0546-819493. 

Reacties

Hans van Baal

Geplaatst op 15-07-2020 12:56

De bestelling (teakhouten bijzet tafel en tennisbank) werden al de volgende dag geleverd. Naar aanleiding van het zeer gewaardeerde onderhoudsadvies ze in de teaksealer gezet. Uitstekende service van Kees Smit

Minke Buiteman

Geplaatst op 04-06-2020 14:00

Goede service, mijn tafel was eindelijk bezorgd (na de brand) bleek er een schroef verkeerd in de poot te zitten! Opgebeld, kreeg een superaardige mevrouw aan de telefoon die gelijk een nieuwe poot regelde en de volgende dag al bezorgd werd. Super service en trouwens wat een prachtige winkel met zoveel klasse en sortering van tuinmeubelen. Ik kan iedereen aanraden eens naar Amersfoort te rijden, een bezoekje is zeker de moeite waard. Super winkel Kees Smit en super service.

W

Geplaatst op 12-04-2019 07:51


Beetje overdreven reactie Bibo, bij ons is ook alles goed geleverd door een zeer aardig persoon, maar zo hoort het toch?

Aart-Jan Bibo

Geplaatst op 13-12-2017 13:23

De service van Kees Smit Tuinmeubelen is ongekend. Kocht een tafeltje voor buiten, mijn bestelling werd netjes verwerkt en het tafeltje werd keurig thuisbezorgd. Alles netjes! En ik dacht: ja, dit is het! Daar komt bij dat enkele dagen later ik een mail krijg waarin duidelijk staat hoe ik mijn tafeltje moet onderhouden. Nogmaals: ongekend uw service! Kees Smit is een aanrader voor iedereen die iets moois zoekt voor op zijn terras. Mooie prijzen voor de tuinmeubels en buitengewoon goede service. Dank!

Met vriendelijke groet,
Aart-Jan Bibo

Verstuur reactie
* Verplichte velden