• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

9x kleine tuin ideeën om je tuin optisch te vergroten

Iedereen droomt er wel eens van: een grote tuin waarin we uren ronddwalen, overal wel een plekje zon is en genieten van de rust en ruimte om ons heen. De realiteit in Nederland is vaak anders. Veel tuinen zijn klein en grenzen aan de tuinen van de buren. Toch zijn er veel kleine tuin ideeën waardoor de tuin optisch groter lijkt. Benieuwd naar onze kleine tuin inspiratie? Lees dan deze handige tips voor het inrichten en ontwerpen van een kleine tuin of bekijk de video met Anne-Louise.

Kleine tuin ideeën voor je achtertuin

Een tuin hoeft niet groot te zijn om te genieten van het buitenleven. Ook een kleine buitenruimte is gezellig en knus. De vraag is alleen: hoe richt je je kleine achtertuin met leuke ideeën in? Maak een lijstje waarop je jouw wensen noteert. Waar ga je de tuin het meest voor gebruiken? Ga je veel barbecueën en dineren? Wil je voornamelijk tuinieren? Zit je het liefst op jouw favoriete plekje in de zon of dient de tuin als een speelplek voor de kinderen? Kortom, al deze vragen hebben invloed op de indeling en het inrichten van jouw ideale kleine tuin. Hieronder volgen negen kleine tuin ideeën voor je achtertuin om je een beetje op weg te helpen.

1. Een licht kleurenpalet

Als je op zoek gaat naar kleine tuin inspiratie zul je merken dat in veel kleine tuinen gewerkt wordt met lichte kleuren. Donker maakt kleiner en dat is ook in de tuin het geval. Kies daarom voor zachte en lichte kleuren zoals wit, beige en lichtgrijs. Schilder de schutting of de schuur in een lichte kleur. De zachte kleuren reflecteren het licht, waardoor de tuin optisch groter lijkt.

2. Denk groot bij het inrichten van de kleine tuin

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar bij het inrichten van een kleine tuin is het belangrijk om groots te denken. Kies daarom niet voor kleine tegels maar juist voor grote tegels of langwerpige tegels of terrasplanken. Als je deze in de lengte legt, krijg je het gevoel dat de tuin langer is.

3. Een kleine tuin inrichten? Ga de hoogte in

Voor meer diepte in de tuin is het werken met verschillende niveaus een goede tip als je je kleine tuin gaat inrichten. Verhoog bijvoorbeeld het terras en creëer een lager niveau met een trap(je). Ga ook voor een grote eyecatcher zoals een boom achter in de tuin. Kijk goed uit waar je deze plaatst en of de grond ervoor geschikt is. Een boom zorgt voor extra diepte in de tuin en voor minder inkijk van de buren. Kortom, het tuinontwerp moet je dus van tevoren goed uitwerken bij het inrichten van een kleine tuin.

4. Verticaal tuinieren

Vergeet niet bij het inrichten van een kleine tuin genoeg groen toe te voegen. Het ligt misschien voor de hand om de hele tuin te bestraten met tegels. Maar door het toevoegen van bomen en planten creëer je meer diepte in de tuin. Maak bijvoorbeeld een border en plaats deze aan de lange zijde van de tuin. Je kijkt hierdoor verder de tuin in, waardoor hij optisch groter lijkt.

Ook is verticaal tuinieren een mooie optie in een kleine tuin. Bij verticaal tuinieren nemen de planten minder ruimte in beslag. Hang een aantal plantenbakken op aan de schutting of aan een muur en voorzie deze van hangende planten. Of kies juist voor een klimplant zoals een mooie klimop of klimhortensia.

5. Verrijdbare plantenbakken

Een verrijdbare plantenbak is ideaal als je van afwisseling houdt. Je kunt de plantenbak namelijk gemakkelijk verplaatsen en zo je kleine tuin steeds op een andere manier inrichten. Je rolt het namelijk gewoon naar de gewenste plek. Dit is niet alleen beter voor je rug, maar het bespaart je ook een hoop tijd en moeite.

Je hebt bepaald waar het terras komt, hoe de tegels komen te liggen en waar de plantenbakken worden geplaatst. Nu is het tijd om de kleine tuin verder in te richten met fijn meubilair om te kunnen genieten. Bij een kleine tuin is het verstandig om te kiezen voor multifunctionele tuinmeubelen en om rekening te houden met het design. Kijk naar open structuren dit geeft een ruimtelijk effect. Combineer niet te veel meubelen met elkaar, hierdoor zal het rommelig ogen.

6. Kleine loungeset

Relaxen tijdens de warme zomerdagen doe je in een loungeset. Nu is het kiezen van een loungeset in een kleine tuin niet de makkelijkste optie. Een set neemt vaak veel ruimte in beslag. Ruimte waarvan je niet veel hebt. Wanneer je toch graag een loungeset wil, kies dan voor een kleine loungeset of voor een loungeset die bestaat uit twee of meerdere losse modules. Hierdoor zet je de loungeset makkelijk op verschillende manieren neer en weet je zeker dat de set in jouw kleine tuin past. Ook kun je er een hocker bij plaatsen die je op verschillende manieren kunt inzetten. Denk aan een voetenbank of bijzettafel.

7. Inklapbare en stapelbare tuinmeubelen

Inklapbare en stapelbare tuinmeubelen zijn zeer geschikt voor een kleine tuin. Je kunt de tuinmeubelen snel opbergen of je pakt ze er snel bij, omdat je meer bezoek krijgt dan verwacht. Je hebt hiervoor dus geen grote schuur of opbergruimte nodig. 

8. Sfeervolle tuinverlichting ideeën

Wist je dat de juiste tuinverlichting de aanblik van de tuin vergroot? Door het plaatsen van verlichting in de tuin, kun je niet alleen meer van de tuin genieten in de avonden. Ook geeft verlichting een magisch gevoel in een kleine tuin. Heb je een boom in de tuin? Hang hier een mooi lichtsnoer of prikkabel in. Het is ook mogelijk om lichtspots te plaatsen waarmee je een pad creëert. Hierdoor kijk je ’s avonds verder de tuin in.

9. Vergroot je tuin met spiegels

Dan volgt nu de laatste inspiratietip van de kleine tuin. Wil je de tuin optisch groter laten lijken? Hang dan een grote spiegel op of kies voor allerlei ronde spiegels in verschillende formaten. De reflectie van een spiegel zorgt voor een ruimtelijk effect. Kijk goed van tevoren of het materiaal van de spiegel en de lijst bestendig zijn tegen weersomstandigheden. Hang de spiegel daarom op onder een overkapping of haal de buitenspiegel in het najaar naar binnen. Wil je de spiegel toch aan een muur hangen waar de zon op schijnt of de regen op valt? Bescherm de spiegellijst dan met een laklaag.

Kleine tuin inspiratie voorbeelden

Benieuwd naar de kleine tuin inspiratie van onze klanten? Hieronder vind je allerlei kleine tuin ideeën ter inspiratie voor jouw eigen kleine tuin. Van compacte loungesets tot aan ronde diningsets.