• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

 • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

 • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Teakhout behandelen: zo doe je dat

Teakhout behandelen zo doe je dat!

Je hebt geïnvesteerd in prachtige teakhouten meubelen en natuurlijk wil je deze zo lang mogelijk mooi houden. Hout is namelijk een natuurproduct en gaat daarom werken als je het buiten plaatst. Het is dus belangrijk om te weten hoe je jouw teakhout het beste kunt behandelen voor een mooi kleurbehoud. Bij Kees Smit bieden we verschillende merken aan met teakhouten producten. Tuinmeubelen van ROUGH zijn al behandeld met een Old Teak Greywash, dus zijn niet geschikt voor een behandeling met teakolie. De tuinmeubelen van Sunyard zijn daarentegen nog onbehandeld, en kunnen dus een teakolie behandeling ondergaan. Hieronder leggen we je uit wat de mogelijkheden zijn om het teakhout te behandelen.

Wanneer gebruik je teakolie buiten?

Bij teakhout adviseren wij altijd het meubel op natuurlijke wijze te laten vergrijzen. Dit is een eigenschap van het hout. Wil je toch graag de originele kleur van je teakmeubel behouden? Dat kan door je onbehandelde teakhouten meubelen te behandelen met teakolie voor buiten. Let op: deze behandeling is echt alleen geschikt voor kleurbehoud en niet voor de levensduur van je teakhouten meubelen. Lees verder voor het stappenplan of bekijk de video hoe je teakolie buiten gebruikt.

Hoe moet ik mijn teak tafel behandelen?

 1. Maak je teakhouten meubel stofvrij met een natte doek.
 2. Laat het goed drogen in de buitenlucht, zodat het teakhout weer door en door droog is. Wanneer je dit niet doet, kan het vocht onder de olielaag tot zwarte vlekken leiden. Wacht daarom minimaal één dag voordat je met stap drie begint.
 3. Behandel de teak meubelen, laat de olie goed intrekken en indien het wenselijk is, herhaal je dit nog een keer. De olie breng je aan met een pluisvrije doek.
 4. Voor kleurbehoud kun je dit elke 6 tot 8 weken herhalen.

Als je teakhout wilt behandelen dat al een tijdje buiten heeft gestaan, moet er eerst een grote schoonmaakbeurt plaatsvinden. Het bijbehorende stappenplan is daarom iets uitgebreider:

 1. Zorg dat je teakhouten meubel volledig doorweekt is. Hierdoor gaan de poriën van het materiaal open staan. Dit kun je realiseren door de meubelen nat te maken met een tuinslang. Maak het hout goed nat, zodat het water doordringt tot in de vezels.
 2. Meng een kopje keukenzout of soda met een emmer lauwwarm water.
 3. Dompel vervolgens een schuurspons of grove borstel in de emmer met sodawater of zoutwater. Schrob met het sopje in de lengterichting van de houtnerf het hout weer schoon.
 4. Spoel na het schrobben de teakhouten tafel af met een tuinslang.
 5. Laat het goed drogen in de buitenlucht, doe dit het liefst op een zonnige dag zodat de tafel door en door droog wordt. Wanneer je dit niet doet, kan het vocht onder de olielaag tot zwarte vlekken leiden. Wacht daarom minimaal één dag voordat je met stap drie begint.
 6. Behandel de teak meubelen, laat de olie goed intrekken en indien het wenselijk is, herhaal je dit nog een keer. De olie breng je aan met een pluisvrije doek.
 7. Voor kleurbehoud kun je dit elke 6 tot 8 weken herhalen.

Met al deze tips zijn wij ervan overtuigd dat je de teakhouten meubelen met zorg kunt behandelen. Heb je toch nog vragen of twijfels over teakhouten tuinmeubelen van Kees Smit te behandelen met teakolie? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice. Wij helpen je graag verder!