UPF parasoldoek

upf-parasoldoek

Tijdens een zomerse dag is het fijn de schaduw op te zoeken onder een parasol. Een parasoldoek zorgt voor zonwering en beschermt je tegen UV-stralen. Let wel op dat je onder een parasol niet voor 100% beschermd bent tegen UV-stralen. Onder een parasol kom je misschien niet direct in contact met zonnestralen, maar door weerkaatsing van de zon met luchtdeeltjes komt UV-straling alsnog op je huid. Een parasol beschermt, alleen voor sommigen niet voldoende. Raadpleeg in dit geval een deskundige, zoals een dokter. Zo ga je geïnformeerd op zoek naar een gewenste parasol.

De mate waarin een parasol je tegen UV-stralen beschermt, wordt uitgedrukt in de UPF van een parasol. UPF staat voor Ultraviolet Protection Factor. Elke parasol biedt bescherming tegen de zon, maar toch zijn de eigenschappen per materiaalsoort verschillend. Maak in deze blog kennis met de eigenschappen en UPF-waardes van Polyester.

Polyester met UPF 50+

In het assortiment van Kees Smit Tuinmeubelen vind je veel parasols met een parasoldoek van polyester. De eigenschappen van polyester zijn:

  • Sterk
  • Houdt lang water tegen
  • Is gemakkelijk schoon te maken

Een polyester parasoldoek heeft een UPF-waarde van 50+ en wordt dus een UPF 50+ parasol genoemd. Polyester is een stevig materiaalsoort en het slijt nauwelijks. Bij een kleine regenbui blijf je onder een parasol van polyester droog. Wel valt op te merken dat niet één parasol geheel waterdicht is en dus niet als paraplu kan fungeren. Doordat een parasoldoek uit aan elkaar genaaide onderdelen bestaat, kan water door naden en stiksels sijpelen. Is er een flinke regenbui op komst? Klap een parasol dan voor de bui in en pak hem weg in een beschermhoes. Deze beschermt je parasol tegen water en vuil. In de blog ‘Parasols onderhouden’ vind je meer informatie over parasolhoezen en het schoonmaken van parasoldoeken.

Een parasolhoes beschermt een parasoldoek ook tegen zonlicht. Zoals je misschien weet, verkleurt bijna alles in de zon. Dit gebeurt ook bij polyester. Wel verkleuren de polyesterdoeken met stofklasse 4 (zoals een aantal Glatz parasols) minder snel dan de polyester parasoldoeken met stofklasse 2. Dit komt doordat de polyesterdraden van stofklasse 4 tot in de kern zijn gekleurd. Ook zijn de draden van stofklasse 4 dikker. Daarnaast verkleuren donkere parasoldoeken sneller dan lichtere doeken. Dit heeft te maken met de warmte die door een parasoldoek wordt vastgehouden. Hoe donkerder een kleur, hoe meer warmte wordt vastgehouden. Lichte kleuren weerkaatsen zon, donkere kleuren nemen het juist op en zijn dus gevoeliger voor verkleuring.

Advies

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de verschillende parasoldoeken? Neem dan contact op met onze afdeling klantenservice via 0546-819493 of kom langs in één van onze Experience Stores XXL in Amersfoort of Almelo. Onze medewerkers staan graag voor je klaar!