• Laagsteprijsgarantie, hoogste klantwaardering

  • Binnen 5 werkdagen gratis thuisbezorgd vanaf €150,-

  • Gratis retourneren binnen 30 dagen

Onderhoud van rope tuinmeubelen

Tuinmeubelen van rope zijn niet meer weg te denken uit de tuinmeubelbranche. Rope, ook wel touw genoemd, is een relatief nieuw materiaal. Het heeft een trendy look dankzij de open structuur. Benieuwd naar de eigenschappen van rope en hoe je dit nu eigenlijk schoonmaakt? Lees dan verder en bekijk onze video.

Eigenschappen en varianten van rope

Wat zijn de eigenschappen van rope?

Rope is een eigentijds materiaal dat ontwikkeld wordt in allerlei kleuren. Het lijkt op touw, maar dat is het niet. Rope is gemaakt van een thermo plastic synthetische draad. Tijdens de productie wordt het draad maximaal opgerekt. Hierdoor rekt het minimaal als je het tuinmeubel gebruikt. Kussens zijn daarom in principe niet nodig door de fijne en comfortabele zit.

Rope is zeer geschikt voor de tuin dankzij een hoge UV-bestendigheid. Dit zorgt ervoor dat het draad niet terugloopt in kleur. Daarnaast is het waterafstotend en droogt hierdoor snel op na een regenbui. Kortom, een erg gebruiksvriendelijk materiaal voor tuinmeubelen.

Twee varianten van rope

We bieden op dit moment twee soorten rope aan bij Kees Smit Tuinmeubelen. Het normale rope, met het uiterlijk van touw, en wicker rope. Deze laatste is gemaakt van het welbekende wickerdraad dat uit een kunststof vervaardigde vezel bestaat. Wicker rope is gebaseerd op de looks van rope en kent verschillende designs. Zoals bijvoorbeeld twisted wicker, een geribbeld draad die gedraaid om het meubel gewikkeld wordt.

Bij Kees Smit combineren we beiden varianten van rope vaak met een frame van aluminium, gecoat metaal of teakhout. Deze materiaalcombinaties geven de meubelen een moderne uitstraling.

Hoe maak je rope tuinmeubelen schoon?

Heb je bij ons een rope tuinmeubel gekocht en wil je graag weten hoe je dit materiaal schoonmaakt? Dan volgt hier ons advies om rope tuinmeubelen schoon te maken:

Rope schoonmaken

Gebruik de reiniger als rope vuil is geworden of als vlekken er niet meer uitgaan. Ons advies is: test voor gebruik op kleur-echtheid op een onopvallende plek.

  • Stap 1: Behandel eerst het te behandelen materiaal zorgvuldig met water;
  • Stap 2: Spray de reiniger op het natgemaakte te reinigen oppervlak;  
  • Stap 3: Om het gewenste effect te bereiken (afhankelijk van mate van vervuiling) moet je de reiniger 3 tot 10 minuten laten intrekken; 
  • Stap 4: Verwijder na de minimale intrektijd het vuil met een zachte schuurspons;  
  • Stap 5: Spoel het materiaal af met schoon water en laat het drogen. Soms is een herhaling van bovenstaand nodig voor hardnekkige vlekken. Hou dan rekening met een iets langere intrektijd.

Het materiaal is nu schoon en gereed voor gebruik of vervolgbehandeling. Om het materiaal hierna te beschermen tegen vuil en vlekken, kan de Textiel & Rope beschermer worden aangebracht.

Rope beschermen tegen vuil en vlekken

Gebruik de beschermer als je je meubel wilt beschermen tegen vuil en vlekken. Indien het materiaal vuil is, reinig deze dan eerst je meubelen. Hiervoor zou je de Textiel & Rope reiniger kunnen gebruiken.

  • Stap 1: Zorg ervoor dat het materiaal droog is. De beschermer eerst schudden voor gebruik;
  • Stap 2: Spray een ruime laag op het materiaal tot het volledig doorweekt is;  
  • Stap 3: Laat vervolgens het materiaal volledig drogen. Één keer aanbrengen is meestal voldoende. Advies: horizontale delen moeten 2x per jaar worden ingespoten, indien ze het gehele jaar buiten staan;  

Het is ook mogelijk om rope met een emmer lauwwarm water en soda of keukenzout schoon te maken. Wij raden echter onze schoonmaakproducten aan voor het beste resultaat.

Bekijk onze video om te zien hoe collega Gijs een tuinstoel met rope weer een frisse look geeft voor een nieuw seizoen. 

Nog enkele onderhoudstips

Doordat rope een sterk materiaal is, kunnen deze meubelen in de zomer gewoon buiten in de open lucht staan. We adviseren om het niet af te dekken met een hoes. Een hoes kan namelijk niet ademen en hierdoor kunnen er lelijke (permanente) vlekken ontstaan op je meubel. In de winter adviseren we om tuinmeubelen met rope droog onder een overkapping of binnen op te bergen. Zo bescherm je ze goed tegen het winterse weer en blijven ze langer mooi.